Teknoloji
Moderator
İsrail ordusunun, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve ablukayı kırmak amacıyla Marmaris’ten açılan Küresel Sumud Filosu’na Akdeniz’deki uluslararası sularda müdahale başlattığı bildirildi. Deniz filosunun, hava koşulları nedeniyle bir gün önce demirlediği Antalya açıklarından 54 tekne ve 426 katılımcıyla önceki gün tekrar Gazze’ye doğru yelken açtığı aktarılmıştı.
Küresel Sumud Filosu Kriz Masası’nın açıklamasında, Kıbrıs açıklarında bulunan filoya ait teknelerin çevresinde İsrail’e ait iki savaş gemisinin görüldüğü belirtilirken, İsrail askerlerinin bazı teknelere çıktığını ve filodaki 23 tekneyle irtibatın koptuğunu bildirdi. Yetkililer, hukuk dışı müdahalede bulunulan tekneler arasında “Kaktüs”, “Zio Faster”, “Holy Blue”, “Munki” ve “Sadabad”ın yer aldığını kaydetti.
Alıkonuldular
Küresel Sumud Filosu’nun canlı yayımladığı görüntülerde de, askerleri taşıyan bir tekne yaklaşırken bazı teknelerdeki aktivistlerin can yeleklerini giydiği, telefonlarını denize attığı ve ellerini havaya kaldırdığı görüldü. Taktik ekipmanlı İsrail askerleri tekneye çıktıktan sonra ise canlı yayın aniden kesildi.
İsrail basınındaki haberlerde, filoya katılanlardan 100 kişinin hukuk dışı bir şekilde alıkonulduğu aktarıldı, aktivistlerin önce hapishaneye dönüştürülen bir gemiye bindirileceği ve oradan da İsrail’in güneyindeki Aşdod Limanı’na götürüleceği belirtildi. Kriz Masası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İsrail ordusunun uluslararası sularda alıkoyduğu Türk vatandaşları arasında Fatma Zengin, Bilali Yıldırım, Sibel Duyan, Zeynel Abidin Özkan, Yasin Yalçın, Validin Asaf, Tunç Yılmaz, Mustafa Şimşek, Mustafa Güzkaya, Muhammed Ensar Aslan, Emrullah Demir bulunuyor.
‘Provokasyon’ dedi!
İsrail Dışişleri Bakanlığı, müdahaleden bir saat önceaktivistlere “Rotanızı değiştirin ve derhal geri dönün” çağrısında bulundu. Bakanlığın “X” platformundaki paylaşımında, “Yine bir provokasyon: Sözde ‘insani yardım filosu’, fakat hiçbir insani yardım yok” ifadelerini kullandı.
96 Türk vatandaşı
Toplamda 96 Türk katılımcının yer aldığı 52 tekneden oluşan deniz filosunda, 426 kişi bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, Cezayir, Endonezya, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, İsviçre, Kanada, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Moritanya, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Slovakya, Sri Lanka, Şili, Tunus, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda olmak üzere 39 ülkeden aktivistler bulunuyor.
Daha önce de saldırıya uğramıştı
Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kırmayı hedefleyen Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında da İsrail ordusunun müdahalesine maruz kalmıştı. Filodan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, uluslararası sularda aktivistleri taşıyan teknelere müdahale ettiği, Gazze’ye yaklaşık 600 deniz mili uzaklıkta 177 aktivisti alıkoyduğu bildirilmişti. İsrail ordusu, Ağustos 2025’te de Gazze’ye doğru yola çıkan ve 44’ten fazla ülkeden yaklaşık 500 aktivisti taşıyan Küresel Sumud Filosu’na benzer bir müdahalede bulunmuştu.
Sumud’dan teşekkür
Küresel Sumud Filosu, arızalanan tekneye yardım eden Türk makamlarına teşekkür etti.
10 ülkeden ortak kınama
Türkiye, Bangladeş, Brezilya, Endonezya, İspanya, Kolombiya, Libya, Maldivler, Pakistan ve Ürdün Dışişleri Bakanları İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırılarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, Filistin halkının maruz kaldığı insani felakete uluslararası toplumun dikkatini çekmeyi amaçlayan barışçıl sivil bir insani girişim olan Küresel Sumud Filosu’na yönelik İsrail’in mükerrer saldırılarının en güçlü şekilde kınandığı belirtildi. ● ANKARA Milliyet
Fransız siyasetçiler de tepkili
Solcu “Boyun Eğmeyen Fransa” (LFI) partisinin önde gelen ismi Jean-Luc Melenchon, sosyal medya hesabından, “filonun bir kez daha İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun korsanlık eylemiyle engellendiğini” belirtti. Melenchon, “dünyanın en ahlaksız ordusu” diyenitelediği İsrail ordusuna direnen filo yolcularına tam destek verdi. Avrupa Parlamentosu üyesi Manon Aubry de, Netanyahu’nun uluslararası hukuka aykırı şekilde filoyu engellediğini ifade etti, filoya desteğini yineledi.DIŞ HABERLER SERVİSİ
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KORSANLIK EYLEMİ
Türkiye, İsrail ordusunun, Gazze’ye insani yardım malzemeleri götürmek için yola çıkan aktivistlerin bulunduğu Küresel Sumud Filosu’na Akdeniz’deki uluslararası sularda yeni bir saldırı gerçekleştirmesini “korsanlık eylemi” olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla gelişmeyi kınarken, siyasilerden de peş peşe tepki paylaşımları geldi:
❱❱ Dışişleri Bakanlığı: Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla oluşturulan Küresel Sumud Filosu’na İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen ve yeni bir korsanlık eylemi teşkil eden müdahaleyi kınıyoruz. Söz konusu filoda yaklaşık 40 ülkenin vatandaşı bulunmaktadır. İsrail’in saldırıları ve sindirme politikaları, uluslararası toplumun adalet arayışını ve Filistin halkıyla dayanışmasını hiçbir şekilde engelleyemeyecektir. İsrail’in, müdahaleye derhal son vermesi ve alıkonulan filo katılımcılarını koşulsuz olarak serbest bırakması gerekmektedir. Filoda bulunan vatandaşlarımızın güvenli şekilde ülkemize dönmeleri konusunda gerekli girişimlerde bulunulmakta ve diğer ülkelerle iş birliği halinde süreç yakından takip edilmektedir.
❱❱ İletişim Başkanı Burhanettin Duran: İsrail hükümetinin sergilediği bu barbarlık ve ahlaksızlık eylemi, insani değerlere, evrensel ilkelere ve uluslararası hukuka aykırı olup hiçbir şekilde kabul edilemez. İnsan hakları savunucularına müdahale etmek ve silahsız sivilleri hedef almak, insanlığın vicdanına yönelik doğrudan bir saldırıdır.
❱❱ AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Sumud Filosu’na İsrail’in müdahalesi insanlık dışı bir barbarlıktır. Hak, hukuk ve insan haklarını esas alan tüm odaklar bu barbarlığa karşı durmalıdır. Soykırım şebekesi her insani girişime düşmanlık ediyor. Bu barbarlık eninde sonunda mahkum edilecektir.
❱❱ AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Faruk Acar: Gazze’ye ulaşmaya çalışan vicdan konvoylarını tehdit ederek hakikati susturamazsınız. Sivilleri ve yardım girişimlerini hedef alan bu pervasız saldırganlığın hesabını er ya da geç vereceksiniz.
❱❱ Adalet Bakanı Akın Gürlek: Doğrudan insani yardım faaliyetlerini hedef alan bu tür eylemler, bölgedeki gerilimi daha da artırmaktadır. İsrail’in bu hukuka aykırı eylemlerine derhal son vermesi ve alıkonulan sivillerin koşulsuz olarak serbest bırakılması gerekmektedir.
❱❱ İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi: Silahsız insanlardan, yardım taşıyan gemilerden ve hakikatin sesinden korkanlar bilmelidir ki hiçbir abluka merhameti durduramayacak, hiçbir zulüm gerçeğin üzerini örtemeyecektir. Mazlumun duası, zalimin silahından büyüktür.
❱❱ Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Hiçbir abluka merhameti durduramayacak, insanlık onuru elbet kazanacaktır. Yaşatmak için mücadele edenlerin safında durmaya, mazlumun sesi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz.ANKARA Milliyet