Teknoloji
Moderator
Küresel Sumud Filosu Kriz Masası'ndan yapılan son açıklamada "Akdeniz’deki teknelerin etrafında iki adet savaş gemisi görüldü. İsrail ordusunun taciz ettiği bir teknemizle irtibat koptu" denildi.
NETANYAHU'DAN ORDUYA TALİMAT
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ne uygulanan yasa dışı ablukayı kırmayı ve bölgeye yardım ulaştırmayı amaçlayan KüreselSumudFilosu'nu durdurarak "ele geçirmek" için İsrail ordusuna yetki vereceği bildirilmişti.
Netanyahu'nun, ablukayı kırma ve Gazze'ye yardım ulaştırmayı amaçlayan KüreselSumudFilosu'na saldırarak ele geçirmek için orduya yetki vereceği kaydedilmişti.
Haberde, İsrail'in ablukanın kırılmasına "izin vermeyeceği" veSumudFilosu'na saldırının "ilerleyen saatlerde" yapılacağı belirtilmişti.
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye uygulanan yasa dışı deniz ablukasının kırılmasına "izin vermeyeceği" ifade edilmişti.
Açıklamada, KüreselSumudFilosu'na katılanlardan rotalarını değiştirerek dönmeleri istenmişti.
NE OLMUŞTU?
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını kırmayı ve yaşamsal insani yardım ulaştırmayı amaçlayan KüreselSumudFilosu 2026 Bahar Misyonu, İsrail ordusunun 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında müdahalesine maruz kalmıştı.
Uluslararası sularda hukuk dışı müdahalede bulunarak aktivistleri taşıyan teknelere saldıran İsrail ordusu, Gazze'ye 600 deniz mili uzaklıkta ve Yunan kara sularından birkaç mil açıkta 177 aktivisti alıkoyup kötü muamelede bulunmuştu.
İsrail ordusu, Ağustos 2025'te de 44'ten fazla ülkeden 500 aktivisti taşıyan 40'tan fazla tekneyle Gazze'ye yönelen KüreselSumudFilosu’na benzer bir saldırıda bulunmuştu.
#SONDAKİKA | #İsrail'den Küresel #Sumud Filosu'na saldırı!
İlk görüntüler geldihttps://t.co/0w8ebo0cWb pic.twitter.com/msMdCAI1Fy
— milliyet.com.tr (@milliyet) May 18, 2026
AYRINTILAR GELİYOR