Şam’da soğuk duş! Görüşmede tansiyon yükseldi, elebaşı Abdi neye uğradığını şaşırdı

Teknoloji

Moderator
69707edca77c1ee03e7ade85.jpg

Suriye kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile terör örgütü SDG/YPG elebaşı Mazlum Abdi arasında krizle sonuçlanan görüşmenin detayları ortaya çıktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın temsilcisi Tom Barrack’ın da katıldığı toplantı boyunca tansiyonun hiç düşmediği aktarıldı.

‘İMZAYI TANIMIYORUM’

İddia edilene göre toplantının başında Şara, elebaşı Abdi’ye sakin bir şekilde tek bir soru yöneltti:

Alıntı Metni

Elebaşı Abdi ise ipleri kopartan bir cevap vererek “Anlaşmaya bağlı değilim ve atılan elektronik imzayı tanımıyorum. Önce askeri konvoyları durdurun, ardından şartları konuşalım” dedi.

‘MÜZAKERE SÖZ KONUSU DEĞİL’

Şara ise bu talebi kesin bir dille reddederek, “Müzakere söz konusu değil. Konvoylar durmayacak. Devletin sahada yaptığı her şey anlaşma kapsamındadır” dedi.

BARRACK: ERBİL’DE SENİ BEN KURTARDIM

Haberlere göre, elebaşı Abdi’nin anlaşmayı inkar etmesi üzerine ABD Temsilcisi Tom Barrack öfkelendi. Barrack’ın Abdi’ye sert sözlerle şu ifadeleri kullandığı öne sürüldü:

“Erbil’deki görüşmemizin ardından seni tamamen çöküşten kurtarmışken, beni Cumhurbaşkanı Şara’nın önünde zor durumda bıraktın. Bu ahlaksız bir inkar. 10 Mart anlaşmasına uymadın, şimdi de 18 Ocak anlaşmasını inkar ediyorsun.”

SALONU TERK ETTİ

Bu sözlerin ardından Barrack’ın elebaşı Abdi’ye öfkelenip tepki göstererek toplantı salonunu terk ettiği bildirildi.

‘KARARLARI SEN DEĞİL, KANDİL ALIYOR’

Kriz derinleşirken elebaşı Abdi, ABD temsilcisi aracılığıyla 5 günlük ek süre talep etti. Ancak Barrack, elebaşı Abdi’nin iradesinin terör örgütü PKK’nın kontrolünde olduğu imasında bulunarak bu talebi reddetti:

“Cumhurbaşkanı Şara’nın huzurunda utanıyorum ve ondan böyle bir şey isteyemem. Ayrıca sen Abdi, kendi kararlarını alan biri değilsin. Bu nedenle Kandil adına bir karar için garanti veremem.”

Elebaşı Abdi’nin Haseke ve Ayn el-Arab için “tam özerklik” talebi de Şara tarafından reddedildi. Şara, “Yalnızca daha önce belirtilen şartlar (bakan yardımcılığı ve valilik) geçerlidir” dedi.

TRUMP DEVREYE GİRDİ

Barrack, toplantıda yaşananları ABD Başkanı Donald Trump’a iletti. Bunun ardından doğrudan temas kuruldu.

Trump, Suriye’de istikrarın sağlanması için Şara tarafından atılan adımlara ABD’nin desteğinin kararlılıkla süreceğini teyit etti. Trump ayrıca, terör örgütü SDG’ye defalarca fırsat tanınmasına rağmen anlaşmanın uygulanmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

TAM ENTEGRASYON ANLAŞMASI

Suriye ordusunun 16 Ocak’ta Fırat Nehri’nin batısındaki bölgelerde YPG/SDG terör örgütüne karşı başlattığı operasyon, nehrin doğusundaki aşiretlerin de katılımıyla genişledi. Operasyon sonucunda örgütün işgal ettiği toprakların büyük bir bölümü Suriye hükümetinin kontrolüne geçti.

Şam yönetimi ile terör örgütü YPG/SDG arasında varılan Ateşkes ve Tam Entegrasyon Anlaşması; örgütün Fırat’ın doğusundaki Rakka ve Deyrizor vilayetlerinden tamamen çekilmesini, Haseke’deki kamu kurumlarının devlete devredilmesini, tüm sınır kapıları ve enerji kaynaklarının merkezi otoritenin kontrolüne geçmesini ve terör örgütü YPG/SDG unsurlarının bireysel olarak güvenlik güçlerine entegre edilmesini öngören maddeler içeriyor.

NE OLMUŞTU?

Barrack Salı günü yaptığı açıklamada da “SDG’nin (Suriye'de) sahadaki başlıca DEAŞ karşıtı güç olma işlevi büyük ölçüde sona ermiştir. Şu anda Suriye'deki Kürtler için en büyük fırsat, Cumhurbaşkanı Şara liderliğindeki yeni hükümetin geçiş sürecinde yatmaktadır” demişti.

Mazlum Abdi’ye İsrail ve Kandil baskısı
Perde arkasında 'kılıç-kalkan' planı! İsrail'den Yunanistan'a gizli teklif: 'Türkiye'ye karşı panzehir'
Dünya medyası duyurdu! 'Türk mühimmatı bir ülkeye doğru yola çıktı, Avrupa'yı şekillendirecek'

Geri