ABD bombardıman uçakları Uzak Doğu'ya uçtu, Kuzey Kore açıklama yaptı: 'Savaş provası'

68023de8e24ef2ba86bb9b17.jpg

Salı günü, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait iki B-1B bombardıman uçağı, Güney Kore ile gerçekleştirilen bir eğitim için Uzak Doğu'ya uçtu ve Japonya'da ilk kez dönüşümlü Bombardıman Görev Gücü (Bomber Task Force) konuşlandırması kapsamında Misawa Hava Üssü'ne indi.

Newsweek'in bir askeri uçak gözlemcisi tarafından kaydedilen telsiz iletişimine dayandırdığı haberine göre, ikinci B-1B bombardıman uçağı çifti Cuma günü, Rusya'nın Uzak Doğu'daki Kamçatka Yarımadası açıklarından Kuzey Pasifik üzerinden geçerek Misawa Hava Üssü'ne doğru yöneldi.

68023e22e24ef2ba86bb9b20.jpg


15 Nisan 2025'te ABD'ye ait bir B-1B bombardıman uçağı Misawa Hava Üssü’ne iniş yaptı. Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri


Habere göre yaklaşık 50 nükleer başlığa sahip olduğu tahmin edilen Kuzey Kore, ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarını "savaş provası" olarak değerlendiriyor. Bu arada Washington, Pyongyang ile başa çıkmak için Seul ve Tokyo ile güvenlik iş birliğini güçlendiriyor.

KITALARARASI MENZİLE SAHİP

Bu da Japonya'ya toplam dört B-1B bombardıman uçağının konuşlandırıldığı anlamına geliyor. Lancer olarak da bilinen bu bombardıman uçağı nükleer silah taşımasa da, yaklaşık 34 ton konvansiyonel silah taşıma kapasitesine ve kıtalararası menzile sahip.

ABD-Güney Kore hava kuvvetleri ortak eğitiminden sonra, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı Perşembe günü bir açıklama yayımlayarak, ABD'nin "tekrarlanan gösterişli askeri eylemleriyle" Kuzey Kore'ye karşı "çatışmacı tutumunu ve iradesini" tamamen ortaya koyduğunu belirtti.

'KUZEY KORE'YE AÇIK BİR TEHDİT'

Açıklamada, ABD ve müttefiklerinin "Kore Yarımadası'ndaki düşmanca çatışma atmosferini körükleyerek askeri gerilimi tek taraflı şekilde tırmandıran taraflar olduğu" ifade edildi. Washington ve Seul için ise "Kuzey Kore'ye yönelik açık bir tehdit" ifadesi kullanıldı.

Ayrıca açıklamada, Kuzey Kore'ye yönelik provokasyonların seviyesi ne kadar artarsa, ABD'ye dönecek tehlikenin de o kadar büyük olacağı uyarısında bulunuldu. Amerikan stratejik unsurlarının habersiz şekilde konuşlandırılması ise "pervasız ve gereksiz bir güç gösterisi" olarak nitelendirildi.

68023e9de24ef2ba86bb9b22.jpg


Kuzey Kore Başkanı Kim Jong Un, nükleer savaş başlıklarını teştiş ederken. AP (Arşiv)


ABD AÇISINDAN ÖNEMİ

ABD ordusu, Kore Yarımadası çevresinde uçak gemileri, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar, bombardıman uçakları ve casus uçaklar gibi askeri varlıklarını sıkça harekete geçirerek, nükleer silahlara sahip Kuzey Kore’ye karşı caydırıcılık sağlamayı amaçlıyor. Kuzey Kore, ABD, Japonya ve Güney Kore’yi tehdit etmeye devam ediyor.

'ÖZGÜRLÜK BAYRAĞI' TATBİKATI

ABD ve Güney Kore, Perşembe günü Kuzey Kore tehditlerine karşı hazırlık durumunu güçlendirmek amacıyla büyük çaplı bir hava tatbikatı başlattı. 2 Mayıs'a kadar sürecek olan 'Freedom Flag' (Özgürlük Bayrağı) kod adlı tatbikat, 1100 personel ile 90 askeri uçağın katılımını kapsıyor.

KİM, NE DEDİ?

ABD Pasifik Hava Kuvvetleri:


"Bombardıman Görev Gücü konuşlandırmaları, mürettebatı farklı Coğrafi Muharip Komutanlıkların harekat bölgelerindeki hava üsleri ve operasyonlarla tanıştırır. Bu Japonya konuşlandırması, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine ve müttefiklerimize olan bağlılığını gösteriyor.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı:

"Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri, devletin güvenliği ve egemenliğine yönelik düşman güçlerden gelecek en küçük bir tehdit işaretini dahi asla tolere etmeyecek ve ABD’nin bölgedeki güvenlik ortamında kalıcı olarak kötü niyetli bir istikrarsızlık unsuru yerleştirme yönündeki saldırgan girişimlerini güçlü kuvvetiyle caydıracaktır."

UÇAK GEMİSİ DE GİDECEK Mİ?

B-1B bombardıman uçaklarının yanı sıra, ABD Donanması'na ait USS Nimitz uçak gemisinin, Guam’daki bir liman ziyaretinden sonra Kore Yarımadası yakınlarındaki sulara gönderilip gönderilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

İBB soruşturmasında Murat Abbas adli kontrolle tahliye edildi
 
Geri
Üst