Endüstriyel zemin temizliğine odaklanan otonom robotlar geliştiren yerli girişim: ARA Robotik

Teknoloji

Moderator
Kasım başında Webrazzi Online Demo Day'e konuk olan ARA Robotik, endüstriyel zemin temizliğine odaklanan otonom robotlar geliştiriyor. Girişim, çok katlı ticari ve endüstriyel zeminlerin tamamen otonom bir şekilde ıslak veya kuru olarak temizlenmesi, bakımı ve yapay zeka desteği ile haritalandırılıp incelenmesi için geliştirilen robotlar tasarlayıp üretiyor. Bu anlamda şirketin, tek işlevli ve insan kontrollü makinelerden ayrıştığını söyleyebiliriz. Söz konusu robotlar, dolum, şarj, deşarj ve öz bakım işlevlerini de kendisi yapabiliyor.

Girişimin ekibi​


ARA Robotik, Ankara'da Ali Tan Şerbetci ve Tezel Çelebi tarafından 2020 yılında kuruldu. Ekip, pandemi döneminde hazırlık ve geliştirme çalışmalarını uzaktan gerçekleştirdiğini belirtiyor. 2023 yılında ise ekibe Kemal Eren Şerbetci kurucu ortak ve CFO olarak katıldı. Girişimin mühendislik, montaj, yazılım ve yönetim birimlerinin tamamı 8 kişilik bir ekipten oluşuyor. Seri üretime hazırlık yapan ARA Robotik, Mart 2025 itibarı ile yeni tesislerinde yaklaşık 20 personel ile çalışmaya başlamayı planlıyor.

Girişimin paylaştığı bilgilere göre; navigasyon yazılımındaki bazı kısımlar dışında tüm yazılım ve donanım ARA Robotik'in kendi ekibi tarafından oluşturuluyor. Ekip, bunun hem girişimin hizmetteki esnekliği, hem de yurtdışı müşterilerinin veri güvenliği için çok önemli olduğunu vurguluyor.Girişimin belirttiğine göre; özellikle Avrupa'daki müşterileri uzak doğu üretimi robotlardaki casus donanım ve yazılımlardan çok çekindikleri için ARA Robotik'i tercih ediyor. Girişimin hazır kullandığımız yazılım ise bugün tüm dünyada otonom navigasyon sistemlerinin temelini oluşturan açık kaynak ROS.

Girişimin faaliyet alanı​


Henüz genç bir firma olan ARA Robotik'in uzun süren bir Ar-Ge döneminden sonra ticari temizlik sektöründe öne çıkan yenilikleri ile piyasaya ilk robotunu çıkardığını belirtelim. Girişimin henüz az miktarda robotu müşterilerin hizmetinde ancak şirket, 2025 başından itibaren toplu ve yüklü miktarlarda ARI sevk edilmeye başlayacağını belirtiyor. Girişim, globalde ticari temizlik robotlarının yıllık kullanım artışı yüzde 20'lerde olmasına rağmen ARA Robotik, elindeki kesinleşmiş siparişlere dayanarak, yüzde 70'dan fazla bir büyüme yakalayacağını ön görüyor. Bunun tutarlı ama minimal bir tahmin olduğunu belirten girişim, özellikle ülke pazarının işçilik ve operasyon maliyetlerinden dolayı çok hızlı büyüdüğüne dikkat çekti.

ARI'nın detayları​



Girişimin paylaştığı bilgilere göre; ARI, tesislerde yüz bin m2'ye kadar kendi haritasını otonom olarak geliştiriyor ve kat değiştirmek için asansörleri kullanabiliyor. Ayrıca ARI'nın başka türden yabancı marka mobil cihazlar veya tesislerin kendi operasyon sistemleri de dahil olmak üzere diğer robotlarla etkileşime girebildiğini belirtelim.

ARI ayrıca zeminlerin temizliği ve bakımı sırasında iç mekân hava kalitesini patentli donanım/yazılım aracılığıyla inceliyor ve raporluyor. ARI tam otonom olarak, yeniden doldurma, boşaltma ve kendi kendine bakım için tamamen otonom yuvasını kullanarak günde 20 bin m2'ye kadar alanı temizleyebiliyor. Robotun Petek isimli yuvası, fırçalarını yıkayabilir ve topladığı pisliklerin dolaşmasını önleyebilir.

Küçük rakiplerinin bulunmadığını belirten ARA Robotik, tüm rakiplerinin kendi kulvarlarında birer dev olduğunu ifade ediyor. Girişimin rakipleri arasında Karcher, Nilfisk, Gausium, Pudu, Lionsbot, ABD pazarında ağırlıklı olarak Tenant yer alıyor. Bu noktada ARA Robotik kendi avantajının küçük ve yerel olmak olduğunu belirtiyor. Paylaşılan bilgilere göre; kullanıcı odaklı ve esnek yapısıyla öne çıkan girişim, modüler yapısıyla özelleştirme yapabiliyor. Girişimin robotu, son kullanıcı için çok daha esnek ve çok daha ucuz olmasıyla diğerlerinden ayrışıyor

Yalnızca hızla gelişen lidar ve yapay zeka kamera haritalama veya online AQI sistemimiz değil, aynı zamanda robotun kendi başına temizliyor ve bakımını yapıyor olması da satın alma kararında önemli bir etken.

Girişim, patentli modüler teknolojisi ile kullanıcının dakikalar içinde yeni bir makine maliyetinin çok altına temizleme yöntemini değiştirebileceğini ifade ediyor. Böylece farklı zemin türleri için ayrı temizlik makineleri satın almaya gerek kalmayacağını da sözlerine ekliyor. Lego yapar gibi robot yapabildiklerini dile getiren girişim, müşteri odaklı ve hatta müşteriye özel kozmetik ve donanımsal değişiklik geliştirebilecek ve uygulayabilecek bir yapıda olduklarını belirtiyor.

Robotik girişimi olarak geçmişte Türkiye'de yatırım almanın zorluklarını aktaran girişim, 2022 yılında Almanya merkezli bir robot firması tarafından desteklendiklerini açıkladı. Almanya merkezli firma, ARA Robotik'in LinkedIn'de yayınladığı 50'den fazla teknik makale aracılığıyla girişimi keşfetti. Girişimin, 2023 senesinde Avrupa'nın prestijli inovasyon yarışması Mind4Machines'de en başarılı inovasyon ödülü kazandığını belirtelim. Bu ödül, girişime bir miktar da maddi destek sağladı.

Girişim, robotlarının piyasaya çıkmasıyla elle tutulur başarılar elde ettiğini vurguluyor, yeni tesis yatırımı ve pazarlama çalışmaları için yeni bir yatırım turunda olduğunu açıklıyor. Bu bağlamda ARA Robotik, Türkiye'de geleceği gören yatırımcılarla yolunun kesişebileceğini ifade ediyor.

Girişimin gelir modeli​


Girişimin gelir modeli, doğrudan satış, robot kiralama ve robot yenileme olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor.
Doğrudan satış başlığında yasal destek ve garantileri ile robot ve gerekli aksesuarların satışı söz konusu. RaaS sistemi olarak tanımlayabileceğimiz robot kiralama, robotun sarf malzemeleri ve gerekli servisi ile kiralanmasının yanı sıra aylık sabit ücret + kullanılan metrekare bazında faturalandırılmasına dayanıyor. Robot yenileme ise ARA Robotik'in elinden geçip yeniden satışa sunulabilecek robotlardan elde edilecek gelirleri kapsıyor.

Girişimin hedefleri​


Ara Robotik'in ilk robotu Arı'nın artık piyasada olduğunu hatırlatan girişim, sektördeki diğer boşlukların da farkında olduklarını ifade ediyor. Paylaşılan bilgilere göre; ARA Robotik, 2025 yılı içerisinde iki farklı robotu daha piyasaya çıkartacak. Girişimin hedefi, sektör ortalamasının üzerinde büyüme rakamları yakalamak ve sürekli yıkıcı inovasyonlar ile tanınan bir robotik firması kimliğine bürünmek.

Girişimin Avrupa merkezi önümüzdeki sene başında Almanya'da açılacak ve Schengen bölgesindeki satışları yönlendirecek. Ocak ayında CES'te ilk defa ABD pazarında kendisini göstermeyi planlayan girişiminyeni üretim tesisi 2025'in ilk çeyreğinde hizmete başlayacak. Girişimin Webrazzi Online Demo Day sunumunu izleyebilirsiniz.

 
Geri
Üst