T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için atılan yeni adımları açıkladı

Teknoloji

Moderator
Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşen Webrazzi Summit 2024, tüm hızıyla devam ediyor. Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır bir araya geldi.

Türkiye’nin ulusal girişimcilik stratejisi ve 2025 ajandası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Fatih Kacır, ülkenin teknoloji girişimciliğini destekleyen politikaları vurguladı. Sayın Bakan, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi çerçevesinde girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla atılan adımları ön plana çıkardı.

Girişimcilik Destekleme Fonları'nın (GSHF) kurulması için önemli adımlar atıldığını belirten Mehmet Fatih Kacır, bu fonların Türkiye’de daha kolay kurulabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemeleri yapıldığını ve kamu desteklerinin artırılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Sayın Bakan, bu stratejilerin yerli girişimcilerin uluslararası düzeyde daha güçlü bir şekilde rekabet etmelerine yardımcı olacağını vurgulayarak hedefin daha fazla fonun kurulması olduğunu söyledi.

Mehmet Fatih Kacır, "Çalışanlar için hisse opsiyonu yasal mevzuatının TBMM'de kabul edildiğini ve ilk kez yasal çerçeveye girdiğini" ifade etti. Ayrıca "7 milyar 300 milyon lira kamu kaynağını girişim sermayesi fonlarına yönlendirdik. Bu fonlarda toplamda 67 milyar liralık bir kaynak oluştu" diyerek sözlerine devam etti.

Mehmet Fatih Kacır, "Melek yatırımcılığı gözden geçiriliyor ve çalışanlara girişimcilik izni hakkı tanınacak. Dünyada tecrübesi olan girişimcilerin daha başarılı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle iş hayatlarını tümüyle riske atmadan yeni fırsatlar yaratmalarını sağlamalıyız" dedi.

Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimlerini çekmek amacıyla başlattığı Tech Visa uygulamasıyla dünya genelindeki girişimcilerin teknoparklardan faydalanabileceğini belirtti. Sayın Bakan, Türkiye Tech Visa Programı'nın, teknoloji alanında uzman bireyler ve yenilikçi girişimciler için güçlü bir gelecek inşa etmeyi hedeflediğini vurgulayarak Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla ulusal girişimlerin başarılı performansının Türkiye’nin potansiyelini ortaya koyduğunu ifade etti.

Öte yandan Mehmet Fatih Kacır, Terminal İstanbul projesiyle Atatürk Havalimanı terminalini dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getireceklerini, bu merkezde Türkiye'nin en büyük teknoparkının kurulacağını söyledi.

Türkiye'nin bütün şehirlerinde yüzlerce girişim ofisi kurulmasını hedeflediklerini söyleyen Sayın Bakan, Türkiye'nin kendisine özgü bir girişimcilik anlayışı olduğunu açıkladı. Kacır, 2024’ün ilk 9 ayında 700 milyon dolar Türkiye'nin teknoloji girişimlerine yatırım yapıldı. Pandemi sonrası yapılan yatırımlar 2023 ve 2024'te küresel düzeyde sönümlendi. Bu 4 yılın toplamında bir önceki 4 yıl toplamının 10 katı Türkiye'nin teknoloji girişimlerine yatırım yapmış olduk" diye konuştu.

Kacır, hızlandırma programları ve etkinlik merkezleri aracılığıyla girişimcilik yolculuğunu tabana yayma fırsatları sunduklarını vurguladı ve teknoloji girişimciliği medyasının bu süreçteki rolünün önemine işaret etti.
 
Geri
Üst