Plak şirketleri, yapay zeka ile müzik üreten Suno ve Udio'ya telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı

Teknoloji

Moderator
Aralarında Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment ve Warner Music Group'un da bulunduğu plak şirketleri bir araya gelerek yapay zeka ile müzik üreten Suno ve Udio şirketlerine karşı telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı.

Record Industry Association of America (RIAA) ile koordineli olarak New York ve Boston'da açılan davalarda, her iki şirketin de şarkıları ve kayıtları genellikle plak şirketlerinden izin almadan kopyaladıkları ve sonuçta benzer versiyonları dağıttıkları iddia ediliyor.

Warner Music Group'un sahibi olduğu UMG, Sony ve Atlantic Records, şikayetlerinde Suno'nun bir şarkının dijital versiyonunu indirerek ve ardından benzer tınılı müzikler üreterek telif hakkıyla korunan müzikleri kullanarak yapay zeka modellerini eğittiğini iddia ediyor. Şirketler, Suno'nun UMG'ye ait bir şarkı olan Chuck Berry imzalı Johnny B. Goode'un tarzını içeren 29 farklı çıktı ürettiğini söylüyor. Şikayette, notalara döküldüğünde, üretilen parçaların orijinal bestelere fazlasıyla benzediği belirtiliyor.

Şikayette, Suno'nun bu sesi yeniden üretebildiği belirtiliyor ve davacılar modellerinin telif hakkıyla korunan müzik üzerinde eğitildiğini kanıtladığını iddia ediyor.

Plak şirketleri, Udio'ya karşı da benzer iddialarda bulunuyor. Udio'ya karşı yapılan başvuruda ayrıca, platformun Spotify gibi ticari platformlarda telif hakkıyla korunan kayıtlara benzer örnekleri dağıtmayı kolaylaştırdığı iddia ediliyor.

Suno ve Udio'ya karşı açılan davalar, müzik şirketlerinin yapay zeka şirketlerine karşı açtığı ilk dava değil. Daha önce UMG, Claude sohbet robotunda popüler şarkıların sözlerini izinsiz kopyaladığı ve dağıttığı iddiasıyla Anthropic'e dava açmıştı.
 
Geri
Üst