Teknoloji
Moderator
Yapay zeka çağı bizlere birbirinden farklı yenilikler sunmaya devam ederken, 2024 yılı yapay zeka uygulamaları açısından bereketli bir yıl oldu. Web sitesi oluşturuculardan müzik ve video üretimine ya da yapay zeka sohbet botlarına güç veren büyük dil modellerine kadar birbirinden farklı uygulamalarla karşılaştık. 2024 yılında öne çıkan 15 yapay zeka aracını sizlerle paylaşıyoruz.
Anyword kendisini pazarlama sonuçları için oluşturulmuş yapay zeka yazma platformu olarak konumlandırıyor. Platform, pazarlama metinleri, ürün açıklamaları, web sitesi içerikleri ve hatta sosyal medya gönderileri oluşturmanıza yardımcı oluyor.
Anyword'ü diğerlerinden ayıran en önemli özellik, veriye dayalı optimizasyona odaklanması. Platform, A/B test araçlarıyla entegre olduğundan içeriğinizin farklı varyasyonlarını karşılaştırabilir ve hangilerinin hedef kitlenize en büyük etkiyi sağladığını görebilirsiniz.
Beautiful.ai, Figma ve Sketch gibi popüler tasarım araçlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olan kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor. Bu kollektif yaklaşım, görsel sunumlar üzerinde birlikte çalışan ekipler için ideal.
Kollektif yaklaşım özelliklerinin ötesinde Beautiful.ai, yapay zeka destekli tasarım otomasyonu ile öne çıkıyor. Metin içeriğinizi yüklediğinizde Beautiful.ai bu içeriği düzenliyor, yazı tipleri ve görsellerle tamamlanmış görsel olarak uyumlu bir sunum oluşturuyor. Ayrıca içeriğinize göre "akıllı" slayt önerileri sunarak sunumunuzu maksimum etki için düzenlemenize yardımcı oluyor.
ElevenLabs'in, yapay zeka ses üretimine kapsamlı bir yaklaşım getirerek aracını hem içerik oluşturucular, hem işletmeler hem de bireyler için kullanışlı hale getirdiğini sizlere aktarmıştık. Platform, çeşitli dillerde ve aksanlarda gerçekçi, insan sesine sahip seslerden oluşan bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Bu çok yönlülük, ister sıradan bir açıklayıcı video, ister dramatik bir sesli kitap anlatımı veya profesyonel bir podcast tanıtımı olsun, sesi projenize mükemmel bir şekilde uyarlamanıza olanak tanıyor.
ElevenLabs, ses seçiminin ötesinde, kullanıcılara konuşma parametreleri üzerinde ayrıntılı kontrol sağlar. Oluşturulan sese ince ayar yapmak ve tonunuzla, mesajınızın uyumlu olmasını sağlamak için hızı ve sesin tonunu ayarlayabilirsiniz. Bunun üzerine hafif duygusal tonlamalar ekleyebilirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda 24 milyon dolar yatırım alan Framer hızla büyüyor. Wix geniş bir kitleye hitap ederken, Framer tasarımcılar ve yaratıcı profesyonelleri hedefleyen bir yapay zeka web sitesi kurucusu olarak karşımıza çıkıyor. Platform, web sitesi öğelerinin aralıklarını ve düzenini otomatik olarak ince ayarlayan Auto Layout gibi güçlü yapay zeka tasarım araçları içeriyor.
Editör arayüzü ise rakiplerine göre daha kod merkezli bir yaklaşıma sahip. Bu bir dezavantaj olabilir, ancak tasarım uzmanlığına sahip kullanıcıların web sitesi oluşturma sürecinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlıyor.
Jasper (eski adıyla Jarvis), kullanıcı dostu arayüzü ve kapsamlı yetenekleriyle bilinen çok yönlü bir yapay zeka yazım asistanı. Jasper'ın en güçlü yönlerinden biri, akıcı ve rahat okunabilen içerik üretme yeteneği. Jasper ile blog gönderileri ve sosyal medya başlıkları hazırlamaktan, yaratıcı satış metni ve ürün açıklamaları oluşturmaya kadar birçok şeyi yapabilirsiniz. Bunun yanında, Jasper'ın Brand Voice aracına içerik örnekleri yüklediğinizde araç, mizah, ton ve liste kullanımı gibi unsurları yakalayarak tarzınızı analiz ediyor.
Pazarlama kampanyalarına odaklanan Jasper, yüksek dönüşüm sağlayan metinler, sosyal medya içerikleri ve blog taslakları oluşturmak için araçlar sunuyor. Ancak aylık 39 dolar ile 59 dolar arasında değişen fiyatıyla bütçesi kısıtlı pazarlama ekipleri için pahalı bir seçenek olarak düşünülebilir.
Pazarda yeni bir rakip olan Pico, uygulama geliştirmeyi basit, kullanıcı dostu, komut tabanlı bir deneyime dönüştürüyor. Uygulamanın işlevselliğini açıklayan ilk komutu girdiğinizde, ekranda bir çizgi beliriyor ve yapay zekanın kodu gerçek zamanlı olarak özenle oluşturduğunu gösteriyor. Uygulamanız gözlerinizin önünde satır satır canlanırken HTML, CSS ve JavaScript arasındaki kesintisiz akışı izleyebiliyorsunuz.
Bu temel yapıya sahip olduğunuzda, Pico doğal dil komutları aracılığıyla uygulamanızı daha da geliştirmenize imkan tanıyor. Basit komutlarla değişikliklerinizi yapıp, uygulamanın arka planını değiştirip, ekranda görüntülenen giriş alanlarını düzenleyebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bir kontrol düzeyi için Pico, uygulamanın görsel stilini, özelliklerini ve hatta bağlandığı verileri değiştirmenize olanak tanıyan ek ayarlar sunuyor.
Aslına bakarsanız Runway’den daha önce de bahsetmiştik. Runway, kendisini yaratıcı keşifler için bir platform olarak tanımlıyor. Video formatını işleyen birçok üretken yapay zeka aracı bunu önceden tanımlanmış şablonlarla yaparken Runway, komutlardan benzersiz videolar üretme kapasitesiyle bu keşfi farklı bir seviyeye taşıyor.
Girdiğiniz komut ile istediğiniz sonucu elde etmek için birden çok kez denemeniz gerekiyor. Ancak Runway’in video eğitimleri sayesinde zamanla bu denemeler azalıyor ve platformu daha kolay kullanmanıza olanak sağlıyor.
Shortwave'in benzersiz özelliklerinden biri yapay zeka destekli e-posta araması. Gelen kutunuza sorular sorarak eski e-postaları ve konuşmaları ortaya çıkarıyor ve artık ihtiyacınız olmayan e-postaları silebiliyorsunuz. Shortwave e-posta dizilerinden önemli verileri çıkarabilir, e-posta alışverişlerinize dayalı içerik oluşturabilir ve hatta sorularınızı ChatGPT tarzı bir formatta yanıtlayabilir.
Komutlara ve açıklamalara dayalı olarak tüm şarkıları oluşturabilen Suno, enstrümanlar, vokaller ve teatral efektlerle tamamlanmış müzik oluşturabiliyor. Sezgisel bir arayüze sahip olan Suno, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların bile hemen devreye girip yüksek kaliteli seslendirmeler oluşturmaya başlamasını kolaylaştırıyor.
2024 yılında 125 milyon dolarlık önemli bir yatırım alan Suno, ElevenLabs ile aynı düzeyde ayrıntılı kontrol sunmasa da, kullanım kolaylığı ve sürekli olarak etkileyici sonuçlar sunma konusunda başarılı. Bu da Suno'yu, kaliteden ödün vermeden hız ve basitliğe öncelik veren kullanıcılar için değerli bir araç haline getiriyor.
Satış ve pazarlama ekipleri için özel olarak tasarlanan Tome, kullanıcıların hedef kitlelerini etkileyecek sunumlar hazırlamasını sağlıyor. Araç, metin içeriğinizi analiz etmenin yanında kitle katılımı ve anlaşılırlık gibi faktörler hakkında veriye dayalı içgörüler oluşturmak için yapay zekadan yararlanıyor.
Tome ayrıca popüler CRM platformlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olarak, sunumları müşteriye özel verilerle kişiselleştirmenize olanak tanıyor. Potansiyel müşterinin sektörüne veya şirketinizle olan geçmiş etkileşimlerine göre dinamik olarak ayarlanan bir satış konuşması hazırlayabilirsiniz. Bu düzeyde bir kişiselleştirme, satış sunumlarınızın etkinliğini önemli ölçüde artırabilir.
Wondershare Filmora, Runway’in aksine yapay zeka video üretimine daha modern bir yaklaşım getiriyor. Mevcut video çekimlerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla yapay zeka düzenleme aracını entegre ediyor. Arka plan kaldırma, gürültü azaltma ve otomatik nesne izleme gibi özellikler düzenleme sürecini kolaylaştırarak hikaye anlatımına odaklanmanız için size zaman kazandırıyor.
Platform ayrıca yapay zeka destekli metinden video oluşturabiliyor. Telifsiz bir müzik ve geçişlerle tamamlanmış bir videoyu otomatik olarak oluşturmak için bir senaryo ya da henüz senaryo haline gelmemiş taslak kullanabilirsiniz.
Elbette OpenAI'ın ChatGPT'si en popüler yapay zeka araçlarından biri. Hatta Mayıs ayında GPT-4o tanıtılmasının ardından ChatGPT'nin mobil uygulama geliri artış gösterdi. Uygulamanın toplam geliri 900 bin dolara yükselerek, 491 bin dolar olan ortalamasını neredeyse ikiye katladı. Üstelik yapılan karşılaştırmalarda Kitlesel Çok Görevli Dil Anlama, GPQA, HumanEVAL ve MATH gibi ölçütlerde GPT-4o, Google'ın Gemini 1.5 Pro mayıs sürümünü geride bırakmakta olduğunu gördük. Fakat ChatGPT çok bilinen bir araç olduğu için bu listede tekrar bahsetmek yerine OpenAI'ın rakiplerinden Claude'a söz hakkı tanıyoruz.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de kullanıma açılan Claude, en son pek çok değerlendirmede GPT-4o'yu geride bırakan yeni modeli Claude 3.5 Sonnet ile gündeme geldi. Claude 3.5 Sonnet, hem Anthropic'in Claude 3 Opus modelinden hem de piyasadaki rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor.
Metin tabanlı ihtiyaçlarınız için ideal bir araç olarak konumlanan Claude'u, romanları bir dakikadan az sürede özetlemek, metinleri analiz etmek ve benzersiz pazarlama metinleri oluşturmak için kullanabilirsiniz. Başlangıçta genel hatlarıyla ChatGPT'den pek farkı olmayan Claude, iki yönden farklılık göstermesiyle dikkat çekmişti. Bunlardan ilki Claude ile sohbetin daha kolay olması, ikincisi ise aracın zararlı çıktılar üretme olasılığının daha düşük olmasıydı. Claude ayrıca çok daha büyük bir bağlam penceresi ile çalışarak bir seferde çok daha fazla verinin işlenmesine olanak tanıyordu.
Ayrıca şirketin güncel modeli Claude 3.5 Sonnet, sıfır atış kod değerlendirmesinde (zero-shot code evaluation) yüzde 90,2 performans gösteren OpenAI'ın GPT-4o ve yüzde 84,1 performans gösteren Google'ın Gemini 1.5 Pro'sunu geride bırakarak yüzde 92'ye ulaştı.
Bu sürümle beraber şirket, web arayüzü Claude.ai'ın yeni özelliği Artifacts'i tanıttı. Özellik kapsamında sohbet botunun yan kısmındaki sohbet kutusuna özel bir pencere ekleniyor. Claude'dan kod, metin içeriği veya web sitesi tasarımları oluşturmasını istediğinizde, bu bölge bir çalışma alanına dönüşecek.
Midjourney’de komutunuzu belirlediğinizde, iyi bir kalitede yapay zeka sanat oluşturucusuna sahip oluyorsunuz. Elbette, zaman zaman altı parmaklı bir el ya da çarpık bir surat elde edeceksiniz, ancak Midjourney’nin avantajı esnek olması diyebiliriz, bu anlamda söz konusu hataları kolayca düzeltebilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda da aktardığımız üzere, Tumblr ve WordPress kısa bir zaman sonra verilerini OpenAI ve Midjourney ile paylaşacak. Bu veri paylaşımı ile yapay zeka, daha hızlı eğitilebilir hale gelecek gibi gözüküyor.
OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 3, yapay zeka görüntü üretiminin ön saflarında yer alıyor. DALL-E 3, gerçekçi ve ayrıntılı görseller üretmek için çok fazla potansiyel gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda OpenAI'ın, DALL-E 3’e yeni bir özellik eklediğini hatırlatalım. Şirket, C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak oluşturulan görüntülerin meta verilerine filigranlar ekleyeceğini duyurmuştu.
Platform, açıklamalara dayalı fotoğraf gerçekliğinde portreler oluşturmaktan, gerçeküstü manzaralar üretmeye kadar çok yönlülük ve yüksek kalite sunuyor. Ancak DALL-E 3'e erişim şu anda ChatGPT Plus kullanıcılarıyla (veya API aracılığıyla) sınırlı.
Wix, internet sitesi kurma alanında bilinen bir isim. Kullanım kolaylığı ve güçlü özelliklerinin yanında, yapay zeka yetenekleri ile de dikkat çekiyor. 2021 yılında Wix, yalnızca websitesi değil mobil uygulama da tasarlayabileceğiniz bir güncelleme ile duyurduğunu daha önce bahsetmiştik.
Şirketin Yapay Tasarım Zekası (ADI) aracı, web sitesi oluşturma sürecini baştan sona kolaylaştırıyor. İstediğiniz internet sitesi türü ve işlevselliği hakkında birkaç soruyu yanıtladığınızda, Wix ADI, içerik önerileri ve hatta telifsiz görsellerle tamamlanmış kişiselleştirilmiş bir internet sitesi şablonu oluşturuyor. Bu, profesyonel görünümlü bir internet sitesini hızlıca hazırlayıp çalıştırmak isteyen kullanıcılar için çok kullanışlı.
Wix, yapay zekayı platformunun tamamına entegre etmeye odaklanmış durumda. Kullanıcılar, web sitelerinde tutarlı bir marka kimliği oluşturmak için otomatik görüntü boyutlandırma, fotoğraflar için arka plan kaldırma ve hatta bir logo oluşturucu gibi yapay zeka destekli özelliklerden yararlanabiliyor.
Anyword
Anyword kendisini pazarlama sonuçları için oluşturulmuş yapay zeka yazma platformu olarak konumlandırıyor. Platform, pazarlama metinleri, ürün açıklamaları, web sitesi içerikleri ve hatta sosyal medya gönderileri oluşturmanıza yardımcı oluyor.
Anyword'ü diğerlerinden ayıran en önemli özellik, veriye dayalı optimizasyona odaklanması. Platform, A/B test araçlarıyla entegre olduğundan içeriğinizin farklı varyasyonlarını karşılaştırabilir ve hangilerinin hedef kitlenize en büyük etkiyi sağladığını görebilirsiniz.
Beautiful.ai
Beautiful.ai, Figma ve Sketch gibi popüler tasarım araçlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olan kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor. Bu kollektif yaklaşım, görsel sunumlar üzerinde birlikte çalışan ekipler için ideal.
Kollektif yaklaşım özelliklerinin ötesinde Beautiful.ai, yapay zeka destekli tasarım otomasyonu ile öne çıkıyor. Metin içeriğinizi yüklediğinizde Beautiful.ai bu içeriği düzenliyor, yazı tipleri ve görsellerle tamamlanmış görsel olarak uyumlu bir sunum oluşturuyor. Ayrıca içeriğinize göre "akıllı" slayt önerileri sunarak sunumunuzu maksimum etki için düzenlemenize yardımcı oluyor.
ElevenLabs
ElevenLabs'in, yapay zeka ses üretimine kapsamlı bir yaklaşım getirerek aracını hem içerik oluşturucular, hem işletmeler hem de bireyler için kullanışlı hale getirdiğini sizlere aktarmıştık. Platform, çeşitli dillerde ve aksanlarda gerçekçi, insan sesine sahip seslerden oluşan bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Bu çok yönlülük, ister sıradan bir açıklayıcı video, ister dramatik bir sesli kitap anlatımı veya profesyonel bir podcast tanıtımı olsun, sesi projenize mükemmel bir şekilde uyarlamanıza olanak tanıyor.
ElevenLabs, ses seçiminin ötesinde, kullanıcılara konuşma parametreleri üzerinde ayrıntılı kontrol sağlar. Oluşturulan sese ince ayar yapmak ve tonunuzla, mesajınızın uyumlu olmasını sağlamak için hızı ve sesin tonunu ayarlayabilirsiniz. Bunun üzerine hafif duygusal tonlamalar ekleyebilirsiniz.
Framer
Geçtiğimiz yıllarda 24 milyon dolar yatırım alan Framer hızla büyüyor. Wix geniş bir kitleye hitap ederken, Framer tasarımcılar ve yaratıcı profesyonelleri hedefleyen bir yapay zeka web sitesi kurucusu olarak karşımıza çıkıyor. Platform, web sitesi öğelerinin aralıklarını ve düzenini otomatik olarak ince ayarlayan Auto Layout gibi güçlü yapay zeka tasarım araçları içeriyor.
Editör arayüzü ise rakiplerine göre daha kod merkezli bir yaklaşıma sahip. Bu bir dezavantaj olabilir, ancak tasarım uzmanlığına sahip kullanıcıların web sitesi oluşturma sürecinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlıyor.
Jasper
Jasper (eski adıyla Jarvis), kullanıcı dostu arayüzü ve kapsamlı yetenekleriyle bilinen çok yönlü bir yapay zeka yazım asistanı. Jasper'ın en güçlü yönlerinden biri, akıcı ve rahat okunabilen içerik üretme yeteneği. Jasper ile blog gönderileri ve sosyal medya başlıkları hazırlamaktan, yaratıcı satış metni ve ürün açıklamaları oluşturmaya kadar birçok şeyi yapabilirsiniz. Bunun yanında, Jasper'ın Brand Voice aracına içerik örnekleri yüklediğinizde araç, mizah, ton ve liste kullanımı gibi unsurları yakalayarak tarzınızı analiz ediyor.
Pazarlama kampanyalarına odaklanan Jasper, yüksek dönüşüm sağlayan metinler, sosyal medya içerikleri ve blog taslakları oluşturmak için araçlar sunuyor. Ancak aylık 39 dolar ile 59 dolar arasında değişen fiyatıyla bütçesi kısıtlı pazarlama ekipleri için pahalı bir seçenek olarak düşünülebilir.
Pico
Pazarda yeni bir rakip olan Pico, uygulama geliştirmeyi basit, kullanıcı dostu, komut tabanlı bir deneyime dönüştürüyor. Uygulamanın işlevselliğini açıklayan ilk komutu girdiğinizde, ekranda bir çizgi beliriyor ve yapay zekanın kodu gerçek zamanlı olarak özenle oluşturduğunu gösteriyor. Uygulamanız gözlerinizin önünde satır satır canlanırken HTML, CSS ve JavaScript arasındaki kesintisiz akışı izleyebiliyorsunuz.
Bu temel yapıya sahip olduğunuzda, Pico doğal dil komutları aracılığıyla uygulamanızı daha da geliştirmenize imkan tanıyor. Basit komutlarla değişikliklerinizi yapıp, uygulamanın arka planını değiştirip, ekranda görüntülenen giriş alanlarını düzenleyebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bir kontrol düzeyi için Pico, uygulamanın görsel stilini, özelliklerini ve hatta bağlandığı verileri değiştirmenize olanak tanıyan ek ayarlar sunuyor.
Runway
Aslına bakarsanız Runway’den daha önce de bahsetmiştik. Runway, kendisini yaratıcı keşifler için bir platform olarak tanımlıyor. Video formatını işleyen birçok üretken yapay zeka aracı bunu önceden tanımlanmış şablonlarla yaparken Runway, komutlardan benzersiz videolar üretme kapasitesiyle bu keşfi farklı bir seviyeye taşıyor.
Girdiğiniz komut ile istediğiniz sonucu elde etmek için birden çok kez denemeniz gerekiyor. Ancak Runway’in video eğitimleri sayesinde zamanla bu denemeler azalıyor ve platformu daha kolay kullanmanıza olanak sağlıyor.
Shortwave
Shortwave'in benzersiz özelliklerinden biri yapay zeka destekli e-posta araması. Gelen kutunuza sorular sorarak eski e-postaları ve konuşmaları ortaya çıkarıyor ve artık ihtiyacınız olmayan e-postaları silebiliyorsunuz. Shortwave e-posta dizilerinden önemli verileri çıkarabilir, e-posta alışverişlerinize dayalı içerik oluşturabilir ve hatta sorularınızı ChatGPT tarzı bir formatta yanıtlayabilir.
Suno
Komutlara ve açıklamalara dayalı olarak tüm şarkıları oluşturabilen Suno, enstrümanlar, vokaller ve teatral efektlerle tamamlanmış müzik oluşturabiliyor. Sezgisel bir arayüze sahip olan Suno, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların bile hemen devreye girip yüksek kaliteli seslendirmeler oluşturmaya başlamasını kolaylaştırıyor.
2024 yılında 125 milyon dolarlık önemli bir yatırım alan Suno, ElevenLabs ile aynı düzeyde ayrıntılı kontrol sunmasa da, kullanım kolaylığı ve sürekli olarak etkileyici sonuçlar sunma konusunda başarılı. Bu da Suno'yu, kaliteden ödün vermeden hız ve basitliğe öncelik veren kullanıcılar için değerli bir araç haline getiriyor.
Tome
Satış ve pazarlama ekipleri için özel olarak tasarlanan Tome, kullanıcıların hedef kitlelerini etkileyecek sunumlar hazırlamasını sağlıyor. Araç, metin içeriğinizi analiz etmenin yanında kitle katılımı ve anlaşılırlık gibi faktörler hakkında veriye dayalı içgörüler oluşturmak için yapay zekadan yararlanıyor.
Tome ayrıca popüler CRM platformlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olarak, sunumları müşteriye özel verilerle kişiselleştirmenize olanak tanıyor. Potansiyel müşterinin sektörüne veya şirketinizle olan geçmiş etkileşimlerine göre dinamik olarak ayarlanan bir satış konuşması hazırlayabilirsiniz. Bu düzeyde bir kişiselleştirme, satış sunumlarınızın etkinliğini önemli ölçüde artırabilir.
Wondershare Filmora
Wondershare Filmora, Runway’in aksine yapay zeka video üretimine daha modern bir yaklaşım getiriyor. Mevcut video çekimlerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla yapay zeka düzenleme aracını entegre ediyor. Arka plan kaldırma, gürültü azaltma ve otomatik nesne izleme gibi özellikler düzenleme sürecini kolaylaştırarak hikaye anlatımına odaklanmanız için size zaman kazandırıyor.
Platform ayrıca yapay zeka destekli metinden video oluşturabiliyor. Telifsiz bir müzik ve geçişlerle tamamlanmış bir videoyu otomatik olarak oluşturmak için bir senaryo ya da henüz senaryo haline gelmemiş taslak kullanabilirsiniz.
2024’ün en popüler yapay zeka araçları
Elbette OpenAI'ın ChatGPT'si en popüler yapay zeka araçlarından biri. Hatta Mayıs ayında GPT-4o tanıtılmasının ardından ChatGPT'nin mobil uygulama geliri artış gösterdi. Uygulamanın toplam geliri 900 bin dolara yükselerek, 491 bin dolar olan ortalamasını neredeyse ikiye katladı. Üstelik yapılan karşılaştırmalarda Kitlesel Çok Görevli Dil Anlama, GPQA, HumanEVAL ve MATH gibi ölçütlerde GPT-4o, Google'ın Gemini 1.5 Pro mayıs sürümünü geride bırakmakta olduğunu gördük. Fakat ChatGPT çok bilinen bir araç olduğu için bu listede tekrar bahsetmek yerine OpenAI'ın rakiplerinden Claude'a söz hakkı tanıyoruz.
Claude
Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de kullanıma açılan Claude, en son pek çok değerlendirmede GPT-4o'yu geride bırakan yeni modeli Claude 3.5 Sonnet ile gündeme geldi. Claude 3.5 Sonnet, hem Anthropic'in Claude 3 Opus modelinden hem de piyasadaki rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor.
Metin tabanlı ihtiyaçlarınız için ideal bir araç olarak konumlanan Claude'u, romanları bir dakikadan az sürede özetlemek, metinleri analiz etmek ve benzersiz pazarlama metinleri oluşturmak için kullanabilirsiniz. Başlangıçta genel hatlarıyla ChatGPT'den pek farkı olmayan Claude, iki yönden farklılık göstermesiyle dikkat çekmişti. Bunlardan ilki Claude ile sohbetin daha kolay olması, ikincisi ise aracın zararlı çıktılar üretme olasılığının daha düşük olmasıydı. Claude ayrıca çok daha büyük bir bağlam penceresi ile çalışarak bir seferde çok daha fazla verinin işlenmesine olanak tanıyordu.
Ayrıca şirketin güncel modeli Claude 3.5 Sonnet, sıfır atış kod değerlendirmesinde (zero-shot code evaluation) yüzde 90,2 performans gösteren OpenAI'ın GPT-4o ve yüzde 84,1 performans gösteren Google'ın Gemini 1.5 Pro'sunu geride bırakarak yüzde 92'ye ulaştı.
Bu sürümle beraber şirket, web arayüzü Claude.ai'ın yeni özelliği Artifacts'i tanıttı. Özellik kapsamında sohbet botunun yan kısmındaki sohbet kutusuna özel bir pencere ekleniyor. Claude'dan kod, metin içeriği veya web sitesi tasarımları oluşturmasını istediğinizde, bu bölge bir çalışma alanına dönüşecek.
Midjourney
Midjourney’de komutunuzu belirlediğinizde, iyi bir kalitede yapay zeka sanat oluşturucusuna sahip oluyorsunuz. Elbette, zaman zaman altı parmaklı bir el ya da çarpık bir surat elde edeceksiniz, ancak Midjourney’nin avantajı esnek olması diyebiliriz, bu anlamda söz konusu hataları kolayca düzeltebilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda da aktardığımız üzere, Tumblr ve WordPress kısa bir zaman sonra verilerini OpenAI ve Midjourney ile paylaşacak. Bu veri paylaşımı ile yapay zeka, daha hızlı eğitilebilir hale gelecek gibi gözüküyor.
DALL·E 3
OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 3, yapay zeka görüntü üretiminin ön saflarında yer alıyor. DALL-E 3, gerçekçi ve ayrıntılı görseller üretmek için çok fazla potansiyel gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda OpenAI'ın, DALL-E 3’e yeni bir özellik eklediğini hatırlatalım. Şirket, C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak oluşturulan görüntülerin meta verilerine filigranlar ekleyeceğini duyurmuştu.
Platform, açıklamalara dayalı fotoğraf gerçekliğinde portreler oluşturmaktan, gerçeküstü manzaralar üretmeye kadar çok yönlülük ve yüksek kalite sunuyor. Ancak DALL-E 3'e erişim şu anda ChatGPT Plus kullanıcılarıyla (veya API aracılığıyla) sınırlı.
Wix
Wix, internet sitesi kurma alanında bilinen bir isim. Kullanım kolaylığı ve güçlü özelliklerinin yanında, yapay zeka yetenekleri ile de dikkat çekiyor. 2021 yılında Wix, yalnızca websitesi değil mobil uygulama da tasarlayabileceğiniz bir güncelleme ile duyurduğunu daha önce bahsetmiştik.
Şirketin Yapay Tasarım Zekası (ADI) aracı, web sitesi oluşturma sürecini baştan sona kolaylaştırıyor. İstediğiniz internet sitesi türü ve işlevselliği hakkında birkaç soruyu yanıtladığınızda, Wix ADI, içerik önerileri ve hatta telifsiz görsellerle tamamlanmış kişiselleştirilmiş bir internet sitesi şablonu oluşturuyor. Bu, profesyonel görünümlü bir internet sitesini hızlıca hazırlayıp çalıştırmak isteyen kullanıcılar için çok kullanışlı.
Wix, yapay zekayı platformunun tamamına entegre etmeye odaklanmış durumda. Kullanıcılar, web sitelerinde tutarlı bir marka kimliği oluşturmak için otomatik görüntü boyutlandırma, fotoğraflar için arka plan kaldırma ve hatta bir logo oluşturucu gibi yapay zeka destekli özelliklerden yararlanabiliyor.