Sedat Kapanoğlu ile Ekşi Sözlük ve Sokak Kodcusu kitabını konuştuk

Teknoloji

Moderator
Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ile Ekşi Sözlük'ü ve kitabı Sokak Kodcusu'nu konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajda Sedat Kapanoğlu yazılım geçmişinin az bilinen yönlerini ve Ekşi Sözlük deneyimini paylaştı. İlk programını, 9 yaşında abisinin eve getirdiği bilgisayarda yazdığını ifade eden Kapanoğlu geçmişte meteoroloji genel müdürlüğünün istasyonlar arası veri transferi yaptığı yazılımlardan PVC üreticilerine materyal ihtiyaç planlaması yazılımına kadar çok çeşitli geliştirmelerde bulunduğunu belirtti.

Geliştirdiği yazılımların ötesinde Kapanoğlu, 5 yıl boyunca Microsoft'ta Windows ekibinde yazılım mühendisi olarak çalıştığını hatırlattı. Kapanoğlu, Microsoft deneyimi süresince Windows ürünü üzerinde geliştirmeler yaptığını, veri depolama sürücü bileşenlerinin sahibi olduğunu dile getirdi. Hala hobi projesi mahiyetinde geliştirmelere devam ettiğini de söyleyen Kapanoğlu, bunlardan bazılarının Unity oyun motorunda kullanılan bileşenler olduğunu söyledi.

Kapanoğlu, Ekşi Sözlük'ü hayata geçirdiği dönemden bu yana platformun yaşadığı değişime değindi:

Eğer Ekşi Sözlük'te yazılanların genel çehresi sizi rahatsız ediyorsa, ya toplumdan uzaklaşmışsınız demektir, ya da toplum sizden uzaklaşıyor demektir. Ekşi Sözlük kalite konusunda çok eleştirilir ama değişen şey aslında toplumda gördüğümüz şey, toplumun yansıması.

Kapanoğlu ile global ve yerel olarak internet kültürünün geleceğini de konuştuk.

İnsanlar artık kendi odalarına çekiliyorlar, kendi taraflarının yanında durmak istiyorlar. Bu sebeple de bir noktada artık karşıt görüşlerin bir arada tartışılarak diyalektik ile yeni görüşlere dönüşme imkanını yitiriyoruz. Gitgide kendi görüşlerimize daha sıkı bağlanıyoruz, bu fanatizme gidiyor ve bir noktada artık uzlaşılamaz bir hale dönüşebiliyor. Maalesef sosyal medyanın da genel gidişatı bu şekilde, insanlar karşıt görüş görmek istemiyorlar.

Sosyal medyanın insanların bu yaklaşımına adapte olduğunu söyleyen Kapanoğlu, sosyal ağların kullanıcılara kendi alanlarında ve gruplarında kalması için yeni fasiliteler sağladığını dile getirdi. Bu bağlamda insanların artık sosyal medya olarak WhatsApp kullanmasına da dikkat çekti. Ekşi Sözlük'ün karşıt görüşleri hala bir arada tuttuğunu vurgulayan Kapanoğlu, platformun günün konjonktürünün çok dışında kaldığını ifade etti. Kapanoğlu, internet kültürünün geleceği kapsamında ilerleyen dönemde küçük sosyal medyaların daha yaygınlaştığını görme ihtimalimizden söz etti.

Ekşi Sözlük'ün erişim engeline dair fikirlerini de paylaştı. Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Çin dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde devletlerin internet üzerindeki denetimlerini sıkılaştırmaya yöneldiğini belirten Kapanoğlu, bu durumun Ekşi Sözlük üzerindeki baskıyı artırdığını aktardı. Halen Türkiye'nin en güçlü mecralarından biri olduğunu ifade eden Kapanoğlu, platformun kapalı olduğu dönem, Türkiye'nin en popüler sosyal mecrası olduğunu sözlerine ekledi.

Röportajda Sedat Kapanoğlu, yazılım geliştirme tecrübelerini paylaştığı Sokak Kodcusu kitabından da bahsetti. Sokak Kodcusu'nu felsefi değişim kitabı olarak tanımlayan Kapanoğlu, kitabın yapmaya çalıştığının bakış açınızı değiştirmek olduğunu belirtti. Örneğin, okulda öğrenilen "kendinizi tekrar etmeyin" pratiğine karşılık Sokak Kodcusu'nda okurlara kendilerini tekrar etmelerini öneren Kapanoğlu, bu öneri kapsamında okurların kendilerini ne zaman tekrar etmemesi gerektiğini ve ne zaman tekrar etmelerinin avantajlı olacağını anlatıyor. Aynı şekilde Sokak Kodcusu'nda bunun gibi pek çok öneri bulunmakta. Bu önerilerden bir tanesi de kodu kendini açıklayabilecek şekilde yazmak ki; kod yorumlarına ihtiyaç kalmasın. Sedat Kapanoğlu'nun aktardıklarına göre; Sokak Kodcusu, yeni mezunların ve yazılımcığıyla yeni başlayanların ilgisini çekecek nitelikte. Bununla birlikte yazılımı kendi kendine öğrenmiş kişiler de Sokak Kodcusu'ndaki önerilerden yararlanabilir.

Sedat Kapanoğlu ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajda internet kültürü, yazılım geliştirme pratikleri ve yapay zeka hakkında pek çok detayı bulabilirsiniz. İyi seyirler!
 
Geri
Üst