Mistral AI, yaklaşık 6 milyar euro değerleme ile 600 milyon euro yatırım aldı

Teknoloji

Moderator
OpenAI rakibi Mistral AI, yaklaşık 6 milyar euro değerleme ile 600 milyon euro yatırım aldı. Yatırım turuna General Catalyst'in yanı sıra Mistral'in mevcut yatırımcılarından Lightspeed, Andreessen Horowitz, Bpifrance ve BNP Paribas liderlik etti. Girişimin kurumsal yatırımcıları arasında ise Nvidia, Salesforce, Samsung ve IBM yer alıyor.

Hatırlarsanız, Microsoft'un OpenAI rakibi Mistral ile ortaklık kurduğunu sizlere aktarmıştık. Ortaklık kapsamında Microsoft, Mistral'in ürünlerini Azure bulut bilişim platformu üzerinden sunmayı hedefliyordu. Bu bağlamda Microsoft, Mistral'e Şubat ayında 15 milyon euro yatırım yapmıştı. Microsoft'un yeni tura katılmaması dikkat çekti.

Bu arada Mistral'in 2023 yılında 2 milyar dolar değerleme ile Andreessen Horowitz ve Lightspeed Venture Partners liderliğinde 385 milyon euro yatırım aldığını da hatırlatalım.

Financial Times'ın paylaştığı bilgilere göre; Mistral'in son yatırımı 468 milyon euro özsermaye ve 132 milyon euro borçtan oluşuyor. Şirkete yakın kaynaklar, bu yeni yatırım da dahil olmak üzere Mistral'in değerinin 5,8 milyar euro olduğunu belirtmekte. Ayrıca 600 milyon euroluk son yatırımın, Aralık ayından bu yana şirketin değerini 3'e katlamasına destek olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin söz konusu yatırım turu öncesi toplam yatırım miktarının yaklaşık 505 milyon euro seviyesinde olduğunu da belirtmekte fayda var.

Mistral'in CEO'su Arthur Mensch'in aktardıklarına göre Mistral, yaklaşık bin yüksek güçlü çip ile birlikte yapay zeka sistemlerini eğitebiliyor. Mensch'in belirttiğine göre şirket, OpenAI, Google ve Meta tarafından çok daha büyük bütçeler kullanılarak inşa edilen modellere rakip olabilecek ürünler geliştirmek için ise sadece birkaç düzine milyon euro harcıyor. Bu anlamda Mistral'in yatırımcı gözündeki cazibesini anlamak mümkün. Hatta General Catalyst'in Avrupa işlerini yöneten Jeannette zu Fürstenberg'in şirketin sermaye verimliliğinden övgüyle bahsettiğini ekleyelim.

60 kişilik bir ekibiyle faaliyet gösteren Mistral, ekibinin yaklaşık dörtte üçünün ürün geliştirme ve araştırma üzerinde çalıştığını belirtiyor. Mistral'in yapay zeka sistemlerinin çoğunu açık kaynak olarak yayınlaması, OpenAI'dan ayrışmasını sağlıyor. Bu sayede veri gizliliğine önem veren ya da ABD merkezli bir sağlayıcıya bağımlı olmak istemeyen kurumsal müşteriler, Mistral'i tercih ediyor. Mistral son olarak kod yazımı görevlerine odaklanan büyük dil modeli Codestral ile gündeme gelmişti. Yatırımın ardından yeni ve daha rekabetçi modellerle karşılaşmamız muhtemel.
 
Geri
Üst