‘Gücümüze güç soframıza bereket’

Haberler

Moderator
6a04f5d9125cace1e9879e8d.jpg

206 çeşit tarım mahsulünün yetiştiği Türkiye, pek çok ürünün üretim ve ticaretinde ise küresel arenada önemli tedarikçi konumunda bulunuyor. ‘Toprak bizde su gibi azizdir’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki günBeştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Programı’nda çiftçilere seslendi, “Salondaki çiftçilerin şahsında 81 ilde toprağını alın teriyle sulayan, mahsulünü emeğiyle harmanlayan, üretimiyle Türkiye’nin gücüne güç, sofrasına bereket katan tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum” dedi.

Mevcut jeopolitik riskler ekseninde tarımsal üretim ve gıda arz güvenliği konusunda hiçbir sorunun olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Cennet vatanda şu anda 206 çeşit tarım mahsulüyetişiyor’ derken, küresel arenada Türkiye’nin üretim gücüne ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bakınız şu rakamları biz değil uluslararası kuruluş söylüyor, sebze üretiminde dünyada 3’üncü, meyvede 4’üncüyüz. 21 bitkisel ürün mahsulünde ise ilk 3’teyiz. Çiğ sütte, sığır etinde, tavuk etinde, yumurtada aynı şekilde dünyada ve Avrupa’da ilk sıralardayız. Bal üretiminde Avrupa’da lider, su ürünleri yetiştiriciliğinde ikinci sıradayız. Tohumculukta dünyada ilk 10 ülke arasındayız.”

1 milyar TL’ye yaklaştı

Geçen yıl doğrudan destek, kredi desteği, yatırım ödeneği, müdahale alımları ve ihracat destekleri dahil tarıma toplam 706 milyar lira destek verdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu yıl için bu rakamı tam 939 milyar liraya çıkardık. Şu gerçeği artık herkes kabul ediyor. Su stresi ve iklim krizinin yanı sıra son dönemde patlak veren salgın, sıcak savaş ve çatışmalar da gıda arz güvenliğinin önemini tescillemiştir. Son dönemde ‘gıda milliyetçiliği’ denilen kavramın küresel ölçekte yaygınlık kazandığını görüyoruz. Türkiye olarak hamdolsun tüm bunlara karşı tedbirlerimizi önceden aldık. ‘Ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır’ diyerek planlamamızı bu gerçeklere göre yaptık.

Geri