Teknoloji
Moderator
Avrupa Birliği'nde yasa koyucular yapay zeka için önerilen yasa tasarısını onayladı. İşte yapay zeka yasasının bazı maddeleri, yaptırımları ve küresel etkileri...
AB Yasa Yapıcıları, yapay zeka için çıkarılan yasa tasarısına onay verdi.
27 ülkeden oluşan bloğun yapay zeka yasasını nihai olarak onaylayarak, bu yıl içinde yürürlüğe girmesini sağladı.
Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekilleri, yönetmeliklerin ilk kez önerilmesinden beş yıl sonra, Yapay Zeka Yasası lehine ezici bir çoğunlukla oy kullandı.
YOL GÖSTERİCİ OLMASI BEKLENİYOR
Yapay Zeka Yasası'nın, hızla gelişen teknolojinin nasıl düzenleneceğiyle boğuşan diğer hükümetler için küresel bir yol gösterici görevi görmesi bekleniyor. OpenAI CEO'su Sam Altman, geri adım atıp ayrılma planları olmadığını söylemeden önce geçtiğimiz yıl ChatGPT üreticisinin Yapay Zeka Yasası'na uyum sağlayamaması durumunda Avrupa'dan çekilebileceğini öne sürerek küçük çaplı bir kargaşaya neden olmuştu.
İşte dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka kurallarına bir bakış:
Tıbbi cihazlarda veya su veya elektrik şebekeleri gibi kritik altyapılarda yapay zeka, yüksek kaliteli verilerin kullanılması ve kullanıcılara net bilgi sağlanması gibi daha sıkı kurallar uygulanacak.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ KİMLİK TESPİTİ YASAK
Bazı yapay zeka kullanımları, kabul edilemez bir risk oluşturduğu için yasaklandı. Kaçırma veya terörizm gibi ciddi suçlar dışında, polis tarafından halkın yüzünün yapay zeka destekli uzaktan "biyometrik kimlik tespiti" sistemleri kullanılarak taranması yeni yasayla birlikte yasak.
UYGULAMA VE YAPTIRIMLAR Yapay Zeka Yasası'nın, AB üye ülkelerinin onayı da dahil olmak üzere birkaç son formalitenin ardından Mayıs veya Haziran aylarında resmi olarak yasalaşması bekleniyor. Yasa kitaplarına girdikten altı ay sonra ülkelerin yasaklanmış yapay zeka sistemlerini yasaklamaları gerekiyor. Sohbet robotları gibi genel amaçlı yapay zeka sistemleri için kurallar, yasanın yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra uygulanmaya başlayacak.
2026 yılının ortasına kadar, yüksek riskli sistemler için gereklilikler dahil olmak üzere tüm düzenlemeler yürürlükte olacak.
HER AB ÜLKESİ KENDİ YAPAY ZEKA DENETİM BİRİMİNİ KURACAK Uygulama yürürlülüğe girdiğinde, her AB ülkesi kendi yapay zeka denetim birimini kuracak ve vatandaşlar, kuralların ihlalinin kurbanı olduklarını düşünürlerse şikayette bulunabilecekler.
Yapay Zeka Yasası'nın ihlalleri, 35 milyon euroya veya bir şirketin küresel gelirinin yüzde 7'sine kadar para cezası çekebilir. Yeni yasanın kısmen kapsadığı işyerinde yapay zeka gibi alanlar da dahil olmak üzere, yaz seçimlerinden sonra daha fazla yapay zeka ile ilgili mevzuat gelebileceği de kaydedildi.