Dünyadan Haberler
Moderator
MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - ABD ile yaşanan gerilim, Kanada’yı son 100 yıldır ilk kez “potansiyel bir ABD tehdidine” karşı savunma modelleri üzerinde çalışmaya itti. ABD’nin Grönland’ı ilhak etme söylemleri ve Arktik bölgesindeki egemenlik tartışmaları nedeniyle Kanada; radar sistemleri, insansız hava araçları (dron-İHA) ve yeni denizaltı alımlarına yüksek bütçe ayırdı. Kanada’nın askeri anlamda ABD’ye fazlasıyla bağımlı olduğunu vurgulayan Kanada Başbakanı Mark Carney de “Artık savunma sermaye harcamalarımızın dörtte üçünü ABD’ye göndermemeliyiz” ifadesini kullandı.
Teknoloji transferi
Milliyet’e değerlendirmede bulunan Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Mehmet Yılmaz, Kanada’nın savunma sanayi ihtiyacı için, “Yıllarca Kanada’nın neredeyse ordusu yoktu. İhtiyaç da yoktu. Ama şimdi birisi (ABD Başkanı Donald Trump) ‘Benim 51. eyaletim olacaksın’ diyor” ifadesini kullandı. Kanada’ya yönelik savunma sanayi ihracatında teknoloji aktarımının öne çıkabileceğini belirten Yılmaz, “Sadece dron olarak düşünmeyin. Bir tane küçük dron değil, teknoloji olarak düşünün. İnsansız uçaklar. İHA’lar SİHA’lar. Türkiye’de insansız deniz araçları üretilmeye başlandı şimdi” dedi.
Olumlu rüzgarlar esiyor
Kanada’nın Filistin’i ilk tanıyan ülkelerden olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız da çok mutlu olmuştu. Sonra COP 30’da bir araya geldiler. Orada da ticaret hacmini geliştirmeye yönelik çok somut adımlar konuşuldu. Şimdi NATO zirvesinde, Türkiye’ye gelecekler. Kanada hükümetiyle Türkiye’nin bu anlamda potansiyel ticaret hacminin gelişmesi için çok uzun zamandan beri çok olumlu rüzgarlar esiyor” diye konuştu.
İşbirliği fırsatı
Kanada İş Konseyi olarak Toronto Global Forum’una katıldıklarını aktaran Yılmaz, “Aselsan, Roketsan, Havelsan, Kale Savunma, bilumum savunma şirketlerini götürdük ve muhteşem bir Türkiye şovu yaptık. Ben orada şunu gördüm ki Türkiye’nin imalat alanında çok ciddi bir üstünlüğü var. Onlardaki işte para, AI (yapay zeka) teknolojisi. Bütün bunları bir araya getirin, müthiş bir iş birliği fırsatı çıkıyor” dedi.