Son dakika... Ayşe Barım hakkında karar çıktı

Magazin

Moderator
698c6570c202702b6e28b176.jpg

Taksim'deki Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından biri olduğu iddiasıyla 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüsüne yardım' suçundan 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapis talebiyle tutuklu yargılanan menajer Ayşe Barım'ın davasında ara karar açıklandı. Mahkeme, Barım'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Barım, tutuklu bulunduğu cezaevinden 1 Ekim'de tahliye edildi.

İlginizi Çekebilir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 3 Ekim'de karara itiraz etti. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazı reddetmesi üzerine dosya, bir üst mahkeme olan 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Dosyayı inceleyen İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Ayşe Barım'ın tahliye kararına yapılan itirazı kabul ederek Barım'ın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Kararın ardından hastaneye kaldırılan Ayşe Barım hakkında, mahkemeye gönderilmek üzere 22 Ekim'de Adli Tıp Kurumu tarafından rapor hazırlandı. Raporda, hastane şartlarında tedavisinin devam etmesi gerektiği, cezaevi şartlarında kalmasının uygun olmadığı belirtildi. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi ise Başsavcılığın itirazını reddetti. Öte yandan, Barım hakkında savcılık celse arasında esasa ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, Barım'ın 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

İlginizi Çekebilir

Menajer Ayşe Barım, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' suçundan yargılandığı davada üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşma, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanık Ayşe Barım ile avukatları katıldı.

12 YIL 6 AY HAPİS

Ayşe Barım hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’ suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

MAHKEME İNDİRİM UYGULADI, TUTUKLAMA KARARI ÇIKMADI

CNN Türk muhabiri Merve Tokaz detayları aktardı; Mahkeme hükmünü açıkladı. Hatırlayacak olursak menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarının yaşandığı dönemde sahibi olduğu menajerlik şirketindeki oyuncuları Gezi Parkı eylemlerine katılmaya teşvik ettiği, sanal medya paylaşımlarına yönlendirdiği gibi pek çok suçlama kapsamında 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılanıyordu. Ve bu kapsamda da savcı dün mütalaasını sunmuş ve Ayşe Barım'ın ağırlaştırılmış mühebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Davanın 4. duruşması bugün sabah saatlerinde başladı. Ayşe Barım savunmasını yaptı. 'Ben devletine, milletine bağlı bir insanım. Hayatım boyunca hiçbir politik duruş sergilemedim. Yalnızca işimi yaptım. O tarihte de üzerime atılan herhangi bir suçu işlemedim' şeklinde kısa bir beyanda bulunmuş ve ardından da söz avukatlarına geçmişti.

Dakikalar önce mahkeme heyeti yaklaşık 3,5 saat süren duruşmanın sonunda nihai hükmünü açıkladı. Menajer Ayşe Barım, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' suçundan ağırlaştırılmış mühebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme başkanı indirim yetkisini kullanarak Ayşe Barım'ın cezasında bir indirime gitti ve 12 yıl 6 ay gibi bir hapis cezasına çarptırıldı.

Ayşe Barım cezai indirimin gerekçesi olarak da Ayşe Barım'ın üzerine atıl suçlamaların yardım aşamasında sınırlı kaldı. Yardım suçu işlediği gerekçe gösterildi.

ŞU AŞAMADA YENİDEN TUTUKLANMAYAK

Şimdi tabii merak edilen şu olabilir. Ayşe bu davada tutuksuz olarak yargılanıyor. Neden? Çünkü son olarak sağlık sorunları, özellikle kalbinde yaşadığı problemler nedeniyle bir önceki celsede Ayşe Barım'la ilgili bir adli kontrol kararı verilerek tahliyesine hükmedilmişti. Mahkeme başkanı kararı okurken de o noktaya değindi. Ayşe Barım yeniden tutuklanmayacak en azından şu aşamada. Neden? Çünkü Ayşe Barım'ın Adli Tıp Kurumu raporları, hastane evrakları şu anda cezaevinde kalmasının uygun olmayacağı, sağlık koşullarının buna elverişli olmadığı yönünde bir rapor olduğu için.

Dosyada adli kontrol hükümlerinin aynı şekilde uygulanması suretiyle Ayşe Barım'ın 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi. Tabii iki haftalık bir itiraz süreci var. İstinaf süreci, Yargıtay süreci, üst mahkemeler sırasıyla devam edecek.

Aziz İhsan Aktaş'ın savunması ortaya çıktı! Kürsüye 4 dosya ile geldi

'BEN SADECE İŞİYLE İLGİLENEN BİR KADINIM'

Ayşe Barım esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmasında, '2025 yılının ocak ayından bu yana daha önce hiç yaşamadığım bir sürecin içerisindeyim. Ben hiçbir suç işlemedim, oyuncuları asla gezi parkına yönlendirmedim. Hayatımda siyasi şeylere hiçbir şekilde müdahil olmadım. Şu anda bir kalp pili ve elektroşok cihazıyla hayatıma devam ediyorum. Açık kalp ameliyatı olacağım. Tüm tanık ifadeleri lehimeyken çok ağır bir şekilde cezalandırılmam istenmiş. Ben suçsuzum, avukatlarım da gereken hukuki açıklamayı yapacaktır. Ben sadece işiyle ilgilenen bir kadınım. Bu süreçte sağlığım çok etkilendi, sizden beraatimi istiyorum" diye konuştu. Barım'ın avukatları, 'kanunsuz suç olmaz' ilkesini gerekçe göstererek esas hakkındaki mütalaanın tekrar değerlendirilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı talebe ilişkin savcıya sordu. Duruşma savcısı, istenen cezada değişim yapmayacağını söyledi. Karar için, duruşmaya ara verildi.

Ünlü oyuncu Kanbolat Görkem Arslan hayatını kaybetti! İşte ölüm nedeni...

Geri