SON DAKİKA HABERLER: İsrail endişeli bekleyişte! Körfez'de yükselen güç: 'Türkiye ezber bozuyor'

Magazin

Moderator
6978a336c202702b6e286d36.jpg

İsrail medyası, Türkiye’nin Orta Doğu’da attığı askeri ve endüstriyel adımları yakından izlemeyi sürdürüyor. İsrail’de yayın yapan Kikar haber sitesi, Doha’da düzenlenen DIMDEX deniz savunma fuarında imzalanan anlaşmaların, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin siyasi iş birliğinden ileri düzey bir savunma sanayii ortaklığına evrildiğini yazdı.

Haberde, bu sürecin Basra Körfezi ve çevresindeki deniz güç dengelerini etkileyebileceği değerlendirmesine yer verildi.

6978a155c202702b6e286d2b.jpg

‘TEL AVİV ENDİŞEYLE TAKİP EDİYOR’

Kikar’a göre, Türkiye ve Katar’ın askeri kapasitesindeki artış Tel Aviv’de endişeyle takip ediliyor. Gelişmelerin, İsrail’in çok boyutlu bir güvenlik sürecinden geçtiği hassas bir döneme denk geldiği vurgulandı.

6978a0d9c202702b6e286d21.jpg

Haberde ayrıca Türkiye ile Kuveyt arasında imzalanan anlaşmalara dikkat çekildi. Bu kapsamda, Deniz Taşımacılığı Anlaşması", gemi adamları sertifikalarının karşılıklı tanınmasına ilişkin mutabakat zaptı, enerji alanında iş birliği anlaşması ile doğrudan yatırım teşvikine yönelik mutabakat zaptının yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

‘TÜRK MÜHENDİSLİĞİNE DUYULAN GÜVEN’

Öte yandan Doha’daki DIMDEX fuarında Katar Savunma Bakanlığı ile STM arasında iş birliği anlaşmaları imzalandığı belirtildi. İsrail medyasına göre bu anlaşmalar, Katar’ın Türk savunma sanayisine, özellikle de Türk mühendisliği ve tersanelerine duyduğu güveni ortaya koyuyor.

Kikar, Katar’ın sermayesi ve stratejik vizyonu ile Türk savunma sanayisinin üretim kapasitesi ve operasyonel tecrübesinin birleşmesinin, Orta Doğu’da önemli bir sanayi ve güvenlik bloğu oluşturduğunu ifade etti. Bu eksenin güçlenmesinin İsrail’deki güvenlik çevrelerince yakından izlendiği kaydedildi.

ORTA DOĞU’DA YENİ GÜÇ DENGESİ

Yerel üretim, ileri teknoloji ve yakın iş birliğinin birleşiminin, Basra Körfezi ve daha geniş Orta Doğu’da yeni bir güç dengesi yaratabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye'den Avrupa'ya seyahat edeceklere uyarı! Terör yandaşlarının eylemleri sonrası yeni adım
ABD'nin dev gücü Orta Doğu'ya vardı! İran'da 'gizli füzeli' hazırlık: '2 bin 400 km'lik kritik hat'

Geri