Magazin
Moderator
Milyonlarca kesimin 2026 zam oranlarının belirlenmesinin ardından gözler yeniden bayram ikramiyelerine çevrildi. İlk kez 2018 yılında 1.000 TL olarak ödenen bayram ikramiyeleri geçtiğimiz yıl 3.000 TL’den 4.000 TL’ye yükseltilmişti.
2026 yılı Ocak ayı itibarıyla emeklilere %12.19 oranında zam yapılırken, memur emeklileri de %18.60 maaş artışı aldı. En düşük emekli aylığı da bu süreçte 16 bin 881 TL’den %18.48 oranında artışla 20.000 TL’ye çıkarıldı. Emeklinin zamlı aylığının belli olmasıyla birlikte bayram ikramiyelerine artış yapılacağı konuşulmaya başlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ikramiye artışının bütçeye etkisini araştırdığı belirtilirken, hükümetin yasal düzenlemeyi de Ramazan ayı içerisinde Meclis’e sunmaya hazırlandığı söyleniyor.
KİMLER İKRAMİYE ALABİLİYOR?
Bu yıl Ramazan ayı 19 Şubat'ta başlıyor. Ramazan Bayramı ise 20-24 Mart tarihleri arasında olacak. Peki emekli bayram ikramiyelerine ne kadar zam olacak? Dul ve yetim aylığı alanlar da emekli ikramiyesi alabiliyor mu? Çift emekli maaşı olanlar ne kadar ikramiye alabiliyor? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Bayram ikramiyesi; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine ödeniyor. Dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerine de ikramiye veriliyor. Bu kesime yapılacak ödemeler, bağlanan aylık oranına göre (%25, %50 veya %75) üzerinden hesaplanıyor.
Milyonlarca doları tünele gömdüler
Bayram ikramiyesi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine tam olarak ödenirken, dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerine ikramiye bağlanan aylık oranına göre veriliyor. Buna göre eşinden dolayı tek başına aylık alan dul eşler bayram ikramiyesinin %75’ini alabiliyor.
Vefat eden emeklinin geride eşi ve çocuğu da varsa bu eş, ikramiyenin %50’sini alabiliyor. Yetim aylığı alan çocuklar ise hisse oranlarına göre ikramiye alıyor ve ikramiyenin %25’i üzerinden ödeme alabiliyor.
ÇİFT MAAŞ ALAN ÇİFT İKRAMİYE ALABİLİYOR MU?
Hayır, birden fazla emekli aylığı alan kişiler yalnızca tek bayram ikramiyesi alabiliyor. Ödeme, en yüksek aylığın bağlandığı dosya üzerinden yapılıyor.
BAYRAM İKRAMİYELERİNE ZAM NE KADAR OLACAK?
Halihazırda bayram ikramiyesi 4.000 TL olarak ödeniyor. Kulis bilgilerine göre, ikramiyenin 2026 yılında 5.000 TL’ye yükseltilmesi en güçlü ihtimal olarak değerlendiriliyor. Bütçe imkanlarına bağlı olarak 6.000 TL seçeneği de gündemde.
Çamurla tanıştı, avukatlığı bıraktı! 40’tan sonra kariyer değiştirdi: ‘Hayat bazı işaretler gönderiyor’
İKRAMİYE ZAMMINDA YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bayram ikramiyesi artışı için kanun değişikliği gerekiyor. Kanuni değişiklik yapılmadığı takdirde geçen seneki rakamlar yürürlükte kalmış olacak. Düzenlemenin TBMM’ye sunulması, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi ve Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
ÖDEMELER NE ZAMAN OLUR?
Bayram ikramiyeleri genellikle bayramdan 7–10 gün önce emeklilerin hesaplarına yatırılıyor. Ödemeler, emeklilerin maaş alma günlerine göre kademeli olarak gerçekleştiriliyor.”