Magazin
Moderator
SDG’ye ait insansız hava araçları (İHA) için mühimmat üretilenbir atölye tespit edilirken atölyede İran yapımı çok sayıda İHAbulunduğu belirtildi. Atölyedeki tarama ve güvenlik çalışmaları sırasında İHA saldırısı düzenlendiği ve yedi askerin öldüğü kaydedildi. Ayrıca SDG’nin Haseke’de keyfi tutuklamalar yaptığı açıklandı.
Suriye Savunma Bakanlığı, örgütün ateşkesin ilk gününde Suriye Arap Ordusu’nun mevzilerini 35’ten fazla kez hedef aldığını, bunun sonucunda 11 askerin öldüğünü duyurdu. Yerel kaynaklar ise, teröristlerin Ayn-el Arab’da 22 Arap sivili katlettiğini ileri sürdü. SDG’nin işgal ettiği bölgelerden çekilirken sivillerin kullanacağı eşyaları patlayıcı düzenekle tuzakladığı görüntüler de ortaya çıktı.
Tom Barrack’tan entegrasyon telefonu
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, SDG elebaşları Mazlum Abdi ve İlham Ahmed ile görüştüğünü sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Barrack, görüşmede entegrasyon sürecini ilerletmeye yönelik ABD’nin güçlü desteğini ve kararlılığını teyit ettiğini kaydetti.
İsrail televizyonunda yardım talebi
SDG/YPG’nin sözde siyasi kanadındaki elebaşlarından İlham Ahmed, İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye yönetimiyle ateşkese inançları olmadığını belirterek, “Kim yardım edebiliyorsa etsin” dedi.
Çocukları zorla silah altına aldılar: Tehdit, darp, açlık...
Suriye Ordusu’nun, YPG/SDG’ye düzenlediği operasyon, terör örgütünün zorla silah altına aldığı çocukları yeniden gündeme getirdi. Örgütün, Suriye güçleriyle yaşanan çatışmalarda ölenlere dair yayımladığı görüntüler, YPG/SDG’nin çok sayıda çocuğu da silah altına aldığını gözler önüne serdi. Terör örgütünün zorla silah altına aldığı Suriyeli çocuklardan Bekir Feyiz Beleş ve Hüsam İbrahim Casim yaşadıklarını anlattı. Arap kökenli olan 16 yaşındaki Bekir ve 17 yaşındaki Hüsam, çalışmak için kaçak yollarla Türkiye’ye geçmek isterken Aralık 2025’te Ayn el-Arab kentinde örgüt tarafından alıkonulup zorla silah altına alınmış. “Zorla askeri eğitim verdiler. Bir ay boyunca bize siyasi eğitim verdiler” diyen Hüsam, silah zoruyla tutuldukları kampta çok sayıda çocuğun olduğunu ifade etti. Kampta tepki gösterince örgüt mensuplarının kendilerini dövdüğünü aktaran Hüsam, operasyon sırasında teröristler bölgeyi terk edince serbest kaldıklarını ve Suriye güçlerine teslim olduklarını belirtti. Bekir Feyiz Beleş de “Bize akşam yemeği ve su yok dediler. Üç gün boyunca sadece ekmek ve domates verdiler” dedi. Bekir, birkaç kez kamptan kaçmayı denediklerini ancak teröristlerin kaçanları vurmakla tehdit ettiğini kaydetti.
ABD, Suriye’den çekilmeyi düşünüyor
ABD’li Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin askeri güçlerini Suriye’den tamamen çekmeyi değerlendirdiğini yazdı. Haberde Suriye hükümetinin ülkenin kuzeydoğusunda kontrolü sağlamasıyla birlikte, terör örgütü YPG/SDG’nin neredeyse çökme noktasına gelmesinin, Pentagon’un bu değerlendirmesinde etkisi olduğu ifade edildi. YPG/SDG’nin kendini feshetmesi hâlinde, ABD’li yetkililerin, Suriye’de bulunmak için bir neden görmediği belirtildi.