Snap, Perplexity AI ile 400 milyon dolarlık yapay zeka anlaşması yaptı

Teknoloji

Moderator
Snap, Perplexity AI ile yaptığı yeni anlaşmayla arama teknolojisini doğrudan Snapchat’e entegre etmeye hazırlanıyor. Şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte duyurulan iş birliği kapsamında Perplexity, Snap’e bir yıl içinde nakit ve hisse olarak 400 milyon dolar ödeyecek. Entegrasyonun 2026’nın ilk aylarında kullanıma sunulması planlanıyor.

Yeni ortaklık sayesinde Snapchat kullanıcıları, uygulamadan çıkmadan sorularını yazabilecek ve doğrulanabilir kaynaklardan derlenmiş yanıtlar alabilecek. Snap CEO’su Evan Spiegel, Perplexity’nin sohbet arayüzü içindeki yanıtları tamamen kendi kontrolünde tutacağını, dolayısıyla Snap’in bu içeriklere reklam yerleştirmeyeceğini belirtti.

Spiegel, yatırımcı mektubunda bu iş birliğinin Snapchat’i “akıllı agent’lar için önemli bir dağıtım kanalı” haline getireceğini ve gelecekte benzer anlaşmalarla bir “yapay zeka ekosistemi” oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Bu adım, Perplexity için genç kullanıcı tabanına ulaşma fırsatı sunarken, Snap açısından da kullanıcıların uygulamada daha uzun süre kalmasını sağlayacak bir stratejik hamle olarak görülüyor.

Snap’in üçüncü çeyrek geliri yüzde 10 artarak 1,51 milyar dolara ulaştı. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise 477 milyona çıktı. Ancak şirket, dördüncü çeyrekte yaş sınırlamaları ve regülasyonlar nedeniyle kullanıcı sayısında düşüş beklediğini açıkladı.

Snap, son dönemde üretken yapay zeka teknolojilerine ciddi yatırım yapıyor. Şirket, OpenAI ve Google modelleriyle çalışan MyAI sohbet botunun yanı sıra yapay zeka destekli lens ve içerik üretim araçları geliştirmişti. Spiegel, önümüzdeki dönemde “AI Clips” adlı yeni bir video oluşturma aracını da tanıtacaklarını belirtti. Bu araç, kullanıcıların kısa videoları metin komutlarıyla üretmesine olanak tanıyacak.

Geri