Trabzon'da kahverengi kokarca böceği istilası | Uzmanlar uyardı: Sakın elinizi sürmeyin

Haberler

Moderator
Trabzon'da istilacı böcek kabusu:

Doğu Karadeniz'de özellikle fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren kahverengi kokarca böceği evleri istila etti. Elle temas edilmemesi yönünde uyarıda bulunulan istilacı böcekler için ilaçlama çalışmaları sürüyor.

tU6X18rvG06dMYZANrr2uQ.jpg

Karadeniz'de; kahverengi kokarca adlı böcek türü, başta fındık olmak üzere birçok bitki için tehdit oluşturuyor.
NAuvy6BLakSJUcSe2-g6tQ.jpg

300'den fazla bitki türünde beslenebilen ve bitkilerin kökünü kurutan istilacı tür, soğuk havalar ile birlikte sıcak bir yer arayışına geçerken; Trabzon'da birçok ev böcekler tarafından istila edildi.
RJDZXNXv2U-D99SMLwph8Q.jpg

Vatandaşlar duruma isyan ederken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi evlerde biyosidal ilaçlama çalışmaları yaparak kahverengi kokarca ile mücadeleyi sürdürüyor.
ngSAHNuIIEer0hDsys8DVA.jpg

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gürsel Çakıroğlu, "Kahverengi kokarca, uzun soluklu bir mücadele gerektiriyor. Son dönemde evlere yoğun halde saldırısı oldu. Kışlağa geçiş döneminde, kışı geçireceği sıcak bir ortam ve yüzey arıyor. Bu yüzden havaların bir anda soğumasıyla beraber de kışı geçirmek için binalara geçiş yapıyor. Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte 9 ilçede, 9 ekiple birlikte biyosidal ilaçlama yapıyoruz." diye konuştu.
qJm-9MVcb06Q84IImmW13A.jpg

Çakıroğlu, kokarca istilasını yok ederken elle temas edilmemesi konusunda uyarılarda bulunarak, "Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, hassas ciltlere sahip insanların eliyle kokarcayı ezmeye çalıştığı zaman alerjik reaksiyon gösterebileceği konusunda vatandaşın duyarlı olması yönündedir. Birebir elinizle ezmeniz yanlıştır. Hassas cildiniz varsa reaksiyon gösterebilir." dedi.
87PMKyvy3027huTvMyx8GQ.jpg

Bölge sakinlerinden Şenay Şimşek, kokarca böceğinin evinin her yerine girdiğini ifade ederek "Kokarcalar yüzünden kapıları ve camları açamadık. Kapının önünde dahi oturamadık. Bütün gün yemek yiyemedim. Çok kötü kokuyorlar." ifadelerini kullandı.
_9n7m30kcEe9tA8mc9rSAQ.jpg

Mukaddes Şimşek isimli vatandaş ise eliyle kokarca ezmesinin ardından rahatsızlandığını belirterek, "Balkonda otururken dizime kokarca kondu. Ben de vurarak ezdim. Elimi yıkadım ama enfeksiyon hastasıyım. Bir süre sonra başım dönmeye başladı. Ne yaptıysam çare bulamadım. Ambulansla hastaneye gittim. Buna bir çare bulsunlar. Kıtlığa az kaldı, kokarca yüzünden bahçem boş duruyor." dedi.
uz51TvGhpE6-agT8R9Gyvw.jpg

Şaziye Tanrıver ise kokarcalar yüzünden bahçesindeki bitkilerin büyümediğini ifade ederek "Kokarcalar yüzümüzde, gözümüzde yürüyorlar. Evde durmaya tiksiniyoruz.Kokusu zehir gibi. Öldürünce yaydığı koku yüzünden odada durulmuyor." diye konuştu.
xeqP7upQokOpcXAUtyeCQw.jpg

Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys); Pentatomidae familyasından Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türü. Tür, Kuzey Amerika'da ilk kez Eylül 1998'de Allentown, Pensilvanya'da görüldü. Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, birçok tarımsal ürün de dahil olmak üzere 100'den fazla bitki türünden besleniyor. Türün etkisiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 2010'da 37 milyon dolar zarar etti. Bazı meyve yetiştiricileri mahsullerinin yüzde 90'ından fazlasını kaybetti. Günümüzde Kuzey Amerika'nın birçok yerinde görülen tür, son zamanlarda Avrupa ve Güney Amerika'da da çoğalmaya başladı.

Geri