Almanya’da Merz’e soğuk duş: İlk turda başbakan seçilemedi

Almanya'da Merz'e soğuk duş

Almanya’da CDU/CSU ve SPD’nin koalisyon anlaşmasına varmasının ardından yeni başbakanın seçilebilmesi için federal mecliste oylama yapıldı.

Almanya'da Şubat 2024’te yapılan erken genel seçimde sandıktan birinci çıkan Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun federal başbakan adayı Friedrich Merz, başbakan olmak için parlamentoda yeterli oy çoğunluğunu sağlayamadı. CDU lideri Merz’in bugün yapılan ilk tur seçimde birinci olabilmesi için 316 vekilin onayını alması gerekiyordu. Fakat Merz’in oyları 310’da kaldı. 307 vekil “hayır” oyu verirken, çekimser oy sayısı üç, geçersiz oy sayısı ise bir oldu.

Federal meclisin CDU’lu başkanı Julia Kloeckner, bunun üzerine meclis gruplarının nasıl ilerleneceği konusunda istişarede bulunabilemesi için meclis oturumuna ara verdiğini açıkladı. MECLİSİN 14 GÜN SÜRESİ VAR Merz'in Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurduğu yeni koalisyon için beklenmedik olan bu gelişmenin ardından Almanya meclisinin alt kanadı Bundestag'ın Merz'i veya başka bir adayı başbakan olarak seçmesi için 14 gün süresi bulunuyor. Merz'in liderliğindeki muhafazakar kardeş partiler CDU/CSU seçimlerde yüzde 28,5 oy oranı ile birinci olmuştu. Hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamayan Merz, yüzde 16,4 ile İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en kötü performansını gösteren SPD ile ittifak kurma konusunda anlaşmıştı. DER SPİEGEL: BU, BİR İLK Öte yandan, Der Spiegel dergisinin aktardığına göre, bu, aynı zamanda Almanya’da bir ilk oldu. Buna göre, koalisyon anlaşmasına varan partilerin başbakan adayı, daha önce hiç bir federal meclis seçimi ve başarılı geçen koalisyon görüşmelerinin ardından seçimin ilk turunda başarısız olmamıştı. Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan seçimi aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi oyların yüzde 20,8’ini alarak ikinci sırada tamamlamıştı. CDU/CSU’nun federal meclisteki vekil sayısı 208 olurken, AfD meclise 152 vekil göndermişti. Fakat Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana aşırı sağcı partilere karşı çekilen “güvenlik duvarının” (Brandmauer) da etkisiyle AfD ile koalisyon görüşmesi yapılmamıştı. CDU/CSU, bunun yerine seçimde tarihi bir başarısızlık elde ederek üçüncü sırada yer alan SPD ile koalisyon görüşmelerine başlamıştı.
 
Geri
Üst