Saldırı soruşturması derinleşiyor

Haberler

Moderator
68193267e7534096f2e99e59.jpg

FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önceki gün TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törenden ayrılırken yumruklu saldırıyı gerçekleştiren Selçuk Tengioğlu’nun (66) gözaltı süresiuzatı. Geçmişte iki çocuğunu öldürdüğü için 16 yıl cezaevinde kaldığı ortaya çıkan saldırganın bir süre Adana’da psikolojik tedavi gördüğü de belirlendi.Soruşturma kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan şüphelinin HTS kayıtları, MASAK’tan da hesap hareketlerine yönelik rapor istendi.

‘SPONTANE’ SAVUNMA

Tengioğlu’nun ifadesinde olay günü, kaldığı apart otelde kahvaltı yaptıktan sonra Önder’in cenaze törenine katılmak için AKM’nin bulunduğu Taksim Meydanı’na geldiğini söylediği öğrenildi. AKM’ye girmediğini, dışarıda olduğunu söyleyen şüphelinin, CHP lideri Özel’in bir anda çok yakınına geldiğini fark ettiğini belirterek “Spontane olarak sağ elim kalktı ve ona vurdum. Bu hareketi o ana kadar planlamamıştım. O anda aklıma geldi ve yaptım. Tokat vurmamdaki sebep içinde olduğum üzüntü hali ve Özel’in sürekli tehdit dili kullanması, ülkemizi yabancı ülkelere şikayet etmesinden kaynaklanan tepkisel bir eylemdir” dediği öğrenildi. Saldırgan,Geçimini devletten aldığı 65 yaş aylığı ve kaymakamlığın sosyal yardım kartına yatırılan parayla karşıladığını, bankada vadeli 380 bin TL parası olduğunu, uzun süredir Beyoğlu’ndaki pansiyonda kaldığını anlattı.

Saldırganın Bayoğlu’nda kaldığı ve ruhsatsız olduğu belirlenen pansiyon mühürlenirken, işletmeciO.A. ifadesinde Tengioğlu’nun 23 Şubat 2024’ten bu yana üç kişilik paylaşımlı odada kaldığını söyledi. Maddi durumu iyi olmayan Tengioğlu’nun kendisinin yönlendirmesiyle Beyoğlu belediyesine başvurduğunu, yetkililerin görüştükleri Tengioğlu’na gıda ve temizlik maddesi alımında kullanabileceği 8 adet her birinde 1000 TL olan kart verdiklerini belirtti.

KALAN SÜREYİ CEZAEVİNDE GEÇİRECEK

Dr. Avukat Rezan Epözdemir, CHP Genel Başkanı Özel’e yönelik saldırıya ilişkin hukuki değerlendirmelerde bulundu. Epözdemir, “Burada Sayın Özgür Özel’in basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde yaralanması var ve milletvekili sıfatı nedeniyle, bu görevin ifası nedeniyle yaralandığını düşünüyoruz. Bu durumda 6 aydan 1.5 yıla kadar hapis istemli yargılanır buradaki fail” dedi.

Epözdemir, daha önce üst sınırı iki yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda tutuklama yasağı olduğunu ancak benzer olaylar nedeniyle “vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlar”ın bundan hariç tutulduğunu kaydetti. Epözdemir “Dolayısıyla failin tutuklanması noktasında hukuki bir engel yok” dedi.

Saldırganın, 2004 yılında iki çocuğunu öldürdüğü ve 2020 yılında şartlı tahliye ile serbest kaldığı ortaya çıkmıştı. Epözdemir, “Yargılama yapılıp karar verilip kesinleştikten sonra, denetim süresi içerisinde yeni bir suç işlediğinden hakkındaki şartla salıverme kararı da geri alınacak ve cezasının geri kalan kısmını cezaevinde geçirmesi söz konusu olacak” diye konuştu.-ÇİĞDEM YILMAZ/HABER MERKEZİ

MYK: Koruma zafiyeti yok

CHP MYK Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında dün toplandı. Özel’e yönelik saldırının görüşüldüğü toplantı sonrası açıklama yapan Parti Sözcüsü Deniz Yücel, güvenlik zafiyeti iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

“Genel Başkanımızın koruma ekibi yanındaydı. Bu açıdan baktığınızda bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyoruz. Özellikle de bir taziye programında onlarca korumayla gidilmesi Genel Başkanımızın alacağı bir tutum ya da tercih değil. Ancak orada olayın oluş şekline baktığımızda bir güvenlik zaafı var. Saldırıyı gerçekleştiren şahıs eski bir hükümlü, birçok siyasetçinin bulunduğu cenazede oraya kadar girebiliyor. Genel Başkanımızın aracının ve kendisine refaket eden korumaların araçlarının otoparka alınmama meselesi var. Bu işin planlı bir iş olduğu ilk bakışta anlaşılıyor. Ne İçişleri Bakanlığını ne Emniyeti ne bir siyasi partiyi ne de polisimizi suçlamıyoruz. Ancak kurumlar içerisinde bu saldırıyı kolaylaştırıcı vazifesi gören kişiler olabilir. Cumhuriyet savcılığı nezdinde bir suç duyurusunda bulunulmuştur.”

23 koruması bulunuyor

Edinilen bilgiye göre Özel de, kurmaylarına, kendi korumalarından kaynaklı bir zafiyet görmediğini belirterek, “Benim tercihim. Etrafımın çok korumayla sarılmaması, bir koruma ordusu görüntüsü verilmemesi, halkın ulaşmasını tercih ediyorum” dedi. CHP liderinin vardiyalı görev yapan 23 koruması bulunuyor. Parti kaynakları, “Genel Başkan’ın halkla yan yana olma talebi korumalar açısından işi zorlaştıran bir husus” diye konuşuyor.

68193279e7534096f2e99e5b.jpg

Özel’in ailesini tehdide tutuklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ailesini sosyal medya üzerinden tehdit ettiği öne sürülen şüpheli dün akşam Trabzon’da gözaltına alındı. İddiaya göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran S.T’nin adıyla sosyal medyada hesap açan M.A. (23), Özel’in ailesine yönelik tehditlerde bulundu. Polis, ikamet adresi tespit edilen şüpheliyi Trabzon’un Of ilçesinde gözaltına aldı. Zanlı polisteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı adliyede tutuklandı. -AA

Özel içeri girerken de yakınındaymış

Saldırıyı gerçekleştiren Selçuk Tengioğlu’nun tören öncesi Özgür Özel AKM’ye girerken de sürekli çevresinde olduğu anlara ilişkin görüntüler de ortaya çıktı.

681932bbe7534096f2e99e60.jpg

Geri