Dünyadan Haberler
Moderator

Fransa’da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adayı olarak gözüken aşırı sağcı Marine Le Pen, Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandığı davada suçlu bulundu. Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilli olduğu dönemde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyordu. Le Pen’e 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçe ile gözetim altında geçirilmek üzere 4 yıl hapis cezası verildi.
Paris Ceza Mahkemesi, 2027’deki cumhurbaşkanı seçimleri için yeniden adaylığını duyuran Le Pen ve beraberindeki 8 Avrupa Parlamentosu (AP) üyesini suçlu buldu. Mahkeme, Paris Savcılığının yargı makamının itirazları ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine aşırı sağcı lider hakkında 5 yıl boyunca seçimlerden men yasağının derhal uygulanması talebini de kabul etti. Le Pen ve AP milletvekillerinin yanı sıra mahkeme aşırı sağcı siyasetçinin partisi Ulusal Birlik’e (RN) de para cezası verdi.
Temyize götürdü
Le Pen, savcıları kendisinin ‘siyasi ölümünü’ istemekle suçladı ve durumunu ABD Başkanı Donald Trump’ın yasal sorunlarına benzeterek bunun RN’nin iktidardan uzak tutulmasına yönelik bir komplo olduğunu iddia etti. Le Pen, hakkında verilen kararının okunmasını beklemeden mahkeme salonunu terk etti. Mahkemenin kararı, Le Pen’in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken Le Pen’in avukatları kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Öte yandan mahkemenin siyasi men yasağı temyiz süreci boyunca yürürlükte olacak.
Tepki var
Le Pen’e yönelik karar Avrupa’da özellikle sağ eğilimli siyasilerden büyük tepki gördü. Ulusal Birlik Genel Sekreteri Jordan Bardella, “Bugün adil olmayan bir şekilde mahkum edilen sadece Marine Le Pen değildir, mahkum edilen Fransız demokrasisidir” dedi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, Fransızca yayımladığı paylaşımında “Je suis Marine (Ben Marine’im)” ifadelerini kullandı. İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de “Seçmenlerin kanaatinden korkanlar genellikle mahkemelerin yargılamasında güvence bulurlar. Paris’te Marine Le Pen’i mahkum ettiler ve onu siyasi hayattan dışlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin yakın zamanda verdiği yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasını onayan kararının, AB fonlarını zimmetine geçirmekle yargılanan ve temyiz yoluna gittiği takdirde davasının sonuçlanması yıllar alabilecek Le Pen için de uygulanabileceğini düşünüyor. Yargıçların Anayasa Mahkemesinin kararından hareketle temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına hükmetmesi halinde aşırı sağcı Le Pen, 2027 cumhurbaşkanı seçimlerinde yarışamayacak. Öte yandan, bazı hukukçular ise Anayasa Mahkemesi kararının yerel yetkililerle sınırlı olabileceğini, Le Pen’in davasına uygulanamayacağını savunuyor. Le Pen’in 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasetten men edilip edilmeyeceğine ilişkin mahkeme kararı bekleniyor. Le Pen’in seçime girememesi durumunda, partisi RN’nin lideri Jordan Bardelle’nın aday olabileceği söylense de, 29 yaşındaki Bardella siyasi olarak hayli tecrübesiz.