Yoğurtla birlikte yemeyin; Meğer böyle bir zararı varmış: Hazımsızlık, mide asidi, bağırsak sorunları nedeni

Sağlık

Moderator
Yoğurtla birlikte yemeyin; Meğer böyle bir zararı varmış: Hazımsızlık, mide asidi, bağırsak sorunları nedeni

Yoğurt, bağırsak sağlığı için sayısız faydası olan doğal probiyotik kaynağı. Sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen ve bağırsak hareketlerini düzenleyen yoğurt, bazı besinlerle eşleştiğinde etkisiz hale gelebilir. Çünkü bu uygunsuz kombinasyonlar sindirim sağlığını bozabilir. Peki, yoğurtla birlikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

tfNz7VCIhkOXdwsELEhZmg.jpg

Yoğurt, özellikle bağırsak sağlığı için sayısız sağlık faydasıyla bilinen yaygın olarak tüketilen bir süt ürünüdür. Sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen ve bağışıklığı artıran canlı bakteriler olan probiyotikler içerir.
9dVtrCnSqkiKHcC757XFJw.jpg

Ancak, yoğurtun faydaları belirli yiyeceklerle eşleştirildiğinde etkisiz hale gelebilir, çünkü uygunsuz kombinasyonlar sindirimi bozabilir, bağırsak dengesizliklerine neden olabilir veya başka sağlık sorunlarına yol açabilir.İşte yoğurtla birlikte tüketilmesi önerilmeyen besinlerden bazıları
v_MKaZ4BhUGOM6GeTgw2jA.jpg

Yoğurdu balıkla birleştirmek, bağırsağınızı olumsuz etkileyebilecek yaygın bir diyet hatasıdır. Yoğurt ve balık, zıt özellikleri nedeniyle uyumsuz yiyeceklerdir. Birlikte tüketildiklerinde sindirim sisteminde dengesizliğe neden olarak şişkinlik, hazımsızlık veya döküntü ve alerji gibi cilt rahatsızlıklarına yol açabilirler. Bu kombinasyon vücutta aşırı toksin üretimine yol açabilir.
2r24RkWSiEKcWDuodJH4Qw.jpg

Hem yoğurt hem de mango besleyici olsa da, bunları birlikte yemek bazı kişilerde asitliğe ve hazımsızlığa neden olabilir. Mango doğal olarak tatlı yoğurt ise hafif ekşi bir tada sahiptir. Bu zıt yapı midenin pH dengesini bozabilir ve özellikle hassas mideye sahip kişilerde sindirimi yavaşlatabilir.
3NfBFrTSkUGBk3-nrebCSw.jpg

Soğan birçok diyetin temel gıdasıdır, ancak yoğurtla birlikte tüketilmesi sindirim rahatsızlığına yol açabilir. Soğan vücutta ısıtıcı bir etkiye sahipken yoğurt soğutucudur. Bu özelliklerdeki çatışma şişkinliğe, gaza veya mide rahatsızlığına neden olabilir. Sindirim sistemi zayıf olanlar için bu kombinasyon özellikle zararlı olabilir.
yl3yJyKvak2wES7MqYwCcw.jpg

Patlıcan gibi sebzelerle yoğurt tükettikten sonra asit reflüsü veya hazımsızlık sorunlarıyla karşı karşıya kabilirsiniz. Domates yoğurtla birlikte tüketildiğinde, yoğurtun ekşi yapısı nedeniyle midedeki asitlik artabilir.
K9cq_zOOfU-X8Hc5nyDOsg.jpg

Süt ve yoğurt her ikisi de süt grubundan gelse de birlikte tüketilmemelidir. Yoğurt ve süt farklı şekilde metabolize edilir ve bu iki madde birlikte alındığında bazen hazımsızlığa veya bağırsakta şişkinlik/toksin birikiminin artmasına neden olabilir.
xLgSC0Eqb0KwlfrF9YB83w.jpg

Karpuz, salatalık ve kavun gibi meyveler yoğurtla birlikte alınmamalıdır. Bu meyveler, yoğurtla birlikte tüketildiğinde sindirim sularını seyrelterek sindirimi yavaşlatan yüksek su içeriğine sahiptir. Bu, şişkinliğe, bağırsakta fermantasyona ve rahatsızlığa yol açar.
AoTKZKYsYkinE-axBqxB2A.jpg

Yoğurda çok fazla işlenmiş şeker eklemek sağlık yararlarını ortadan kaldırır. İşlenmiş şeker bağırsaktaki kötü bakterileri besler ve bu da bağırsak disbiyozuna veya bağırsak bakterilerinde dengesizliğe yol açabilir. Bal gibi az miktarda doğal tatlandırıcı kabul edilebilir, ancak yoğurdu rafine şekerlerle aşırı yüklemekten kaçının.
vycGL89_gUmtFnjJPdsVdg.jpg

Kızartmalarda yoğurt tüketimi oldukça yaygındır. Bu iki besinin birleşimi son derece lezzetli olsa da sağlık için zararlı olabilir. Kızarmış veya aşırı baharatlı yiyeceklerle yoğurt yemek sindirim sistemini bozabilir. Kızarmış yiyecekler ağırdır ve sindirimi yavaştır, baharatlı yiyecekler ise bağırsak astarını tahriş edebilir. Bu besinleri yoğurtla tüketmek asiditeyi artırabilir, rahatsızlığa ve bağırsak sağlığının bozulmasına yol açabilir.
EoQMZcLMD0yOctIt3SuWFA.jpg

Portakal, limon veya greyfurt gibi turunçgiller lor peyniriyle birlikte yenmemelidir. Bu meyvelerin yüksek asiditesi, yoğurdun ekşiliğiyle birleşince midede aşırı asiditeye yol açabilir. Bu, mide ekşimesi, asit reflüsü veya hazımsızlığa neden olabilir.
w8-puIQqmEGoYOWY7tJIUg.jpg

Yukarıdaki kombinasyonların çoğu, gıda özelliklerindeki farklılıklar nedeniyle sindirim dengesizlikleri yaratır. Modern beslenme ayrıca, kötü eşleştirilmiş yiyeceklerin bağırsak mikrobiyomunu bozarak rahatsızlığa, şişkinliğe ve iltihaplanma veya zayıflamış bağışıklık gibi uzun vadeli sorunlara yol açabileceği fikrini desteklemektedir.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
Geri
Üst