Sağlık
Moderator
Zihin sağlığını korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmeniz gerekiyor. Oxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesi olarak ‘beyin çürümesi/brain rot’ terimini seçti. Beyin çürümesi olarak adlandırılan ve bilişsel fonksiyonların azalmasıyla sonuçlanabilecek bu süreçte zihni geliştirecek alışkanlıkları benimseme gerekiyor. Peki, beyin çürümesi nedir, nasıl önlenir? İşte yanıtı.
Modern yaşamın stres ve yoğunluğuyla birlikte beyin sağlığını korumak her zamankinden daha önemli hale geldi. Beyin çürümesi olarak adlandırılan ve bilişsel fonksiyonların azalmasıyla sonuçlanabilecek bu süreç, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla önlenebiliyor.Oxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesi olarak ‘beyin çürümesi/brain rot’ terimini seçti. Bu terim, aşırı sosyal medya kullanımının zihinsel sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkileri tanımlıyor. Uzun süreli, gereksiz ve sanal bilgi akışı zihnin düşünme becerilerini olumsuz etkiliyor. Sosyal medya kullanımını sınırlamak ve dijital detoks yapmak sorunları engellemeye yardımcı oluyor
Sürekli ve gereksiz içerik akışı, bireylerin düşünme becerilerini ve odaklanmalarını olumsuz etkileyerek zihinsel uyuşukluğa yol açabiliyor. Özellikle gençlerde bu durumun daha belirgin hale geldiğini söyleyen uzmanlar, sosyal medyanın beuyin fonksiyonları üzerindeki etkisine de dikkat çekiyor.
Sosyal medya, sürekli bilgi akışıyla birlikte beyin üzerinde aşırı yük oluşturabilir. Bu da düşünme süreçlerini daha yüzeysel hale getirir, derinlemesine düşünmeyi zorlaştırır ve odaklanma kapasitesini zayıflatır. Gençler, bu etkileri daha yoğun şekilde hissediyor.
Uzun süre ekrana bakmak da beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süre sosyal medya kullanımı, beynin işlevlerini olumsuz etkileyebilir ve kişilerin gerçek dünyadaki etkileşimlerini zayıflatabilir Sosyal medyanın uzun vadeli etkileri arasında, dikkatin dağılması, anksiyete, depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının artışı ve bilişsel işlevlerdeki zayıflama bulunduğunu açıklayan Üstüner, sosyal medya kullanımını sınırlamanın ve dijital detoks yapmanın bu sorunları engellemeye yardımcı olabilir.
Ekran süresini sınırlayın. Uzun süreli ekran kullanımı, zihinsel sağlığı tehdit edebilir. Sosyal medya kullanım sürelerinizi sınırlayarak beyninize dinlenme fırsatı verin.
Fiziksel aktiviteyi artırın. Egzersiz, beynin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur. Düzenli egzersiz yapmak, zihinsel sağlığı iyileştirirken odaklanmayı artırabilir. Dijital detoks yapın. Haftada belirli günlerde dijital cihazlardan uzak durarak beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zihinsel egzersizler yapın.
Kitap okuma, bulmaca çözme gibi aktivitelerle zihinsel sağlığınızı aktif tutun. Bu tür önlemler, beynin sağlıklı çalışmasını destekler ve zihinsel sağlığı tehdit eden sosyal medya etkilerine karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Uzmanlar, beyin sağlığını korumanın uzun bir ömür boyunca zihinsel olarak aktif ve mutlu bir hayat sürmenin anahtarı olduğunu vurguluyor