Sağlık
Moderator
Papaya vitamin deposu besin kaynaklarından biri. Ancak dezavantajlarını yaşamadan faydalarından yararlanmak için dengeli tüketmek önemlidir. Günde bir veya iki dilim sağlığınız için harikalar yaratabilir, ancak aşırıya kaçmak istenmeyen yan etkilere yol açabilir.
Papaya, birçok sağlık avantajı ve zengin besin profili nedeniyle bir süper gıda olarak bilinir. Antioksidanlar, lif ve vitaminlerle dolu olan bu meyve, dengeli bir şekilde yendiğinde harikalar yaratabilir. Ancak her şey gibi, bazen iyi bir şeyin fazlası zararlı olabilir. Papayanın aşırı tüketimi bazı beklenmedik olumsuz etkilere neden olabilir. İşte çok fazla papaya tüketmenin beş olası olumsuz etkisi.
Papaya, lif ve proteinlerin parçalanmasına yardımcı olan papain adı verilen bir sindirim enzimi açısından zengindir. Bu özellikler onu orta miktarda sindirim için harika hale getirirken, çok fazla yemek mide bulantısına, şişkinliğe veya ishale yol açabilir. Yüksek lif içeriği, özellikle vücudunuz buna alışkın değilse, sindirim sisteminizi zorlayabilir.
Bazı kişiler papayada bulunan enzim olan papaine karşı hassastır ve meyveyi büyük miktarlarda tüketirlerse alerjik reaksiyonlar geliştirebilirler. Bir çalışma, Papaya poleninin aslında solunum problemlerine neden olabileceğini doğrulamaktadır. Semptomlar arasında kaşıntı, şişme veya nefes alma zorluğu yer alabilir. Alerjisi olan kişiler de dikkatli olmalıdır.
Papaya, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek doğal bileşiklere sahiptir ve bu, diyabet hastaları için bir nimettir. Ancak aşırı tüketim, kan şekeri seviyelerinin çok düşmesine ve hipoglisemiye yol açabilir. 2012'de yapılan bir çalışma, Papaya tüketmenin aslında kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini belirtmektedir. Bu, özellikle kan şekerini düşüren ilaçlar kullanan kişiler için riskli olabilir.
Olgunlaşmamış veya yarı olgun papaya, rahim uyarıcısı görevi görebilen ve gebelik sırasında kasılmalar veya ciddi vakalarda düşük gibi komplikasyonlara yol açabilen içeriğe sahip. National Libraray of Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, olgunlaşmamış veya yarı olgun papayanın tüketilmesinin tehlikeli olabileceği doğrulanmıştır. Tamamen olgun papaya genellikle ölçülü olarak güvenli kabul edilirken, çok fazla yemek yine de risk oluşturabilir, özellikle hassas gebeliklerde.
Papaya, özellikle kan sulandırıcılar ve kan şekeri seviyelerini yönetmek için kullanılan ilaçlar olmak üzere belirli ilaçlarla etkileşime girebilir.
Aşırı papaya yemek, bu ilaçların etkilerini artırabilir ve aşırı kanama veya tehlikeli derecede düşük kan şekeri gibi yan etki riskini artırabilir. İlaç kullanıyorsanız ve diyetinizden emin değilseniz her zaman bir doktora danışın.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.