Sağlık
Moderator
Aç karnına sirkeli su içmek herkes tarafından bilinen popüler bir yöntem. Genellikle aç karnına içilen sirkeli suyun potansiyel faydalarından söz edilir. Metabolizmayı hızlandırdığı, kilo vermeye yardımcı olduğu ve bağışıklık güçlendirici etkisiyle hastalıklara karşı koruyu görevi nedeniyle aç karnına sirkeli su tüketilir. Ancak sirkeli suyu aç karnına içmek faydasından yararlanmaya çalışırken bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.
Sirke yüzyıllardır şifalı besinler arasında yer alır ve pek çok çeşidi bulunur. Sirke; elma, armut, üzüm, tahıl, melas, sorgum, çilek, kavun, patates, pancar, akçaağaç şurubu gibi fermente edilebilen karbonhidrat kaynağı olan ürünlerden üretilebilen sıvı gıdadır.
Sirke çeşitleri arasında en fazla tüketilen sirke, elma ve üzüm sirkesidir. Elma sirkesi sağlığa yararlı içeriğiyle pek çok derdin dermanı olur. Geleneksel tıp alanında çeşitli hastalıklar üzerinde kullanılır.
Genellikle sirke aç karnına suyla karıştırılarak içilir. Ancak bu yöntemin faydaları olduğu gibi vücuda zararı da vardır.
Aç karnına sirkeli su içmek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca asetik asit, midenin boşalma hızını yavaşlatabilir ve nişastalı gıdalardan sonra kandaki şeker ve insülini azaltabilir.
Yapılan çalışmalarda elma sirkesinin kandaki toplam kolesterol seviyelerinde azalmaya neden olduğu rapor edilir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artmasına ve kan trigliserit (lipid) düzeylerinin düşmesine katkıda bulunabilir.
Kısa vadeli çalışmalara göre düşük kalorili diyet uygulayanlara kıyasla elma sirkesi tüketen bireylerde daha fazla kilo kaybı olduğu gösterilir. Ancak elma sirkesi ve kilo kaybı ile ilişkili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Ancak elma sirkesi gibi doğal sirke türlerinin sağlık açısından bazı potansiyel faydaları olduğu düşünülse de, bunu bir rutin haline getirmeden önce dikkatli olmakta fayda var.
Sirkenin yapısı asidiktir. Bu nedenle bilinçli ve kontrollü tüketilmesi önerilir. Aç karına içilen sirkeli su, aşırı tüketildiğinde veya yeterince sulandırılmadığında mideye zarar verebilir. Sirkenin asidik yapısı diş minesini aşındırabilir. Suyu pipetle içmek veya ardından ağız çalkalamak iyi bir önlemdir.
Fazla tüketimi potasyum seviyelerini düşürebilir, bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyabet, tansiyon veya diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle özellikle de mide sorunları yaşamak istemiyorsanız sirkeli suyun aç karnına tüketilmesi önerilmez. Peki, sirkeli su nasıl tüketilir ve ne zaman içilir?
1-2 yemek kaşığı sirke (15-30 ml) bir bardak suya (200-250 ml) karıştırılarak içilmelidir. Aç karnına içilebilir, ancak bu durum mide hassasiyeti olanlar için uygun olmayabilir. Bu nedenle aç karnına sirkeli su tüketmeniz önerilmez. Sirkeli suyu günün herhangi bir saati yemeklerden sonra da tüketebilirsiniz. Sirkeyi yemeklerde veya salatalarda kullanarak benzer faydalar elde edebilirsiniz. Aç karına sirkeli su tüketmekden önce herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için mutlaka bir uzmana danışmalısınız.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.