ATACMS’la ilk saldırı!

673d0e800e175e36031e28ec.jpg

Amerikan yönetiminin Ukrayna’ya Rus topraklarına yönelik saldırılarında ABD yapımı uzun menzilli füzelerin kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırmasının ardından gergin saatler yaşanıyor.

Ukrayna’nın bu konuda izni almasının ardından dün ilk saldırıyı gerçekleştirdiği belirtiliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin gece saatlerinde Rusya’nın Bryansk bölgesindeki bir tesise ABD yapımı 6 adet ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemleri) füzesiyle saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırı, Ukrayna’nın ABD’nin uzun menzilli füzeleriyle Rusya topraklarına yönelik ilk saldırısı oldu. Rusya, saldırının S-400 ve Pantsir hava savunma sistemleriyle önlendiğini ve sadece bir füzenin parçalarının askeri tesise isabet ettiğini belirtti.

ATACMS füzeleri Luhansk, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım, Mariupol ve Berdyansk kentlerinde Rus ordusuna yönelik saldırılarda kullanılmıştı. Füzelerin Rus topraklarında kullanılmasına izin verilmemişti. Bu konuda da iznin çıkmasının ardından ilk saldırı gerçekleşti.

Rusya gözdağı verdi

Öte yandan Rusya, nükleer doktrinini güncelleyerek bir kez daha ABD ve Ukrayna’ya yönelik gözdağı verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin kararının ardından ülkesinin nükleer doktrinini güncelleyerek saldırılara verilecek karşılığın kapsamını genişletti. Güncellenen belgeye göre Rusya, herhangi bir nükleer güç tarafından desteklenen ülke tarafından topraklarına yapılacak konvansiyonel bir saldırıyı ortak saldırı olarak kabul edecek ve karşılık olarak nükleer silah kullanmayı değerlendirecek.

Belgede ayrıca askeri koalisyon üyesi bir devletin Rusya’ya yönelik saldırısının Moskova tarafından tüm koalisyonun saldırısı olarak kabul edileceği vurgulandı. Doktrinde potansiyel bir düşmanın füze savunma sistemleri, orta ve kısa menzilli balistik füzeler, hassas nükleer olmayan ve hipersonik silahlar, silahlı insansız hava araçları ve yönlendirilmiş enerji silahları konuşlandırmasını nükleer misilleme saldırısı için gerekçe olarak nitelendirildi.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilerin değişikliklerinin zamanlamasının Biden yönetiminin kararıyla bağlantılı olup olmadığını sorması üzerine güncellemelerin ‘zamanında’ yapıldığını söyledi. Güncellenen doktrin, nükleer silahların kullanımıyla ilgili kararların devlet başkanı tarafından alınacağını belirten hükmü koruyor.

Ukrayna: yine şantaj

Ukrayna’nın aylardır ABD’den kullanım izni talep ettiği silahlar, Kiev’in Rusya’nın derinliklerindeki askeri hedefleri vurmasına olanak sağlayacak. Ancak Rusya’nın ATACMS’ın 300 kilometre menzili içinde bulunan üslerden askeri uçakları zaten uzaklaştırdığı biliniyor. ABD ve Ukrayna’nın hamlesinin daha çok Kursk bölgesinde Ukrayna kontrolünde bulunan topraklara yönelik olduğu ifade ediliyor.

Daha önce de “Nükleer sahibi olmayan bir devlet tarafından saldırıya uğrarsak, bunu ortak bir saldırı olarak göreceğiz” ifadesinde bulunan Putin, balistik füzelerle saldırı gerçekleştirilmesi halinde Rusya’nın nükleer silahlarla karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı güçleri Rusya’nın tehditlerini dikkate almamaya çağırdı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak ise “Rusya’nın artık nükleer şantaj dışında dünyayı korkutacak hiçbir aracı kalmadı. Bu yöntemleri işe yaramayacak” dedi. Ukrayna dün savaşın bininci gününü andı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna işgalcilere asla boyun eğmeyecek ve Rus ordusu uluslararası hukuku ihlal ettiği için cezalandırılacak” ifadeleri kullanıldı.

673d0ea90e175e36031e28f0.jpg


Abhazya’da protestolar istifa getirdi

Abhazya lideri Aslan Bzhania, Rusya ile yapılan yatırım anlaşmasına karşı protestoların ardından istifa etti. Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da Bzhania muhalefetle saatler süren müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada, “İstikrarı ve anayasal düzeni sağlamak amacıyla görevimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı. İktidar ve muhalefetin Sohum’daki parlamentoyu basan protestocuların dağılması konusunda anlaştığı, protestocuların hükümet binalarını terk etmeyi reddetmeleri halinde Bzhania’nın istifa teklifini geri çekeceği belirtildi.

673d0ed90e175e36031e28f3.jpg


AB’den karar çıkmadı

ABD’nin ardından Storm Shadow füzeleriyle ilgili İngiltere ve Fransa’nın izin verip vermediği bilinmiyor. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,AB dışişleri bakanlarıyla toplantı öncesinde, blok üyelerinin Ukrayna’nın Rusya içinde saldırılar düzenlemek için silah kullanmasına izin vermeyi kabul edeceğini umduğunu söyledi. Ancak toplantıdan karar çıkmadı. Borrell, ayrıca Putin’in nükleer doktrinini güncellemesini kınadı.
 
Geri
Üst