Sağlık
Moderator
Uykusuzluk ve düzensiz uyku sandığınızdan daha ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Yapılan bir araştırmada uykusuzluğun demans riskinin artmasıyla bağlantılı olabileceği ortaya çıktı.
7-8 saat uyku ve bilinçli yaşam tarzı değişiklikleri bilişsel sağlığı ve genel yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirir. Ancak bu saat aralığından daha az süre uyumak sağlığınız için bit tehdit oluşturabilir.
Orta yaşlardaki, yaklaşık 8 bin kişiyi 25 yıl boyunca takip eden araştırmacılar, yedi saatlik gece uykusuna kıyasla altı saat veya daha az uyku süresinin demansı (bunama) yüzde 30 artırdığını keşfetti.Dr. Séverine Sabia liderliğindeki bir çalışma, orta yaştaki uyku düzenleri ile daha sonraki demans gelişimi arasındaki olası bağlantıyı araştırdı.
Araştırma, 50 yaşından itibaren yaklaşık 8.000 İngiliz yetişkinin verilerini analiz etti. Bulgular, gecede ortalama 6 saat veya daha az uyuyan 50'li ve 60'lı yaşlardaki bireylerin ileriki yıllarda demans geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
Uyku bir dinlenme zamanı değil, beynin kendini onarmak için çalıştığı bir zamandır. Çalışmalara göre, toksinler vücudun çoğu bölümünden atılırken ve anılar pekiştirilirken, orta yaş gibi yetersiz uyku süreleri bu kritik süreçleri bozabilir ve daha sonra bilişsel bozukluğa yol açabilir.
Uyku düzenimiz yaşlandıkça doğal olarak değişir. Birçoğumuz uykuya dalmaktan muzdarip oluruz ancak beyin sağlığını korumak için onarıcı uyku gereklidir.
Bu nedenle, kaliteli uykuyu vurgulamayan orta yaşlı yetişkinlerin ilerleyen yaşlarda bunama riski daha yüksek olabilir.
Stres, kariyer, aile ve sosyal taleplerle birlikte yetişinkil döneminde artar; bunun sonucunda gece boyunca ayakta kalmaya başlarız. Yaşam tarzı faktörleri arasında ekran süresi ve yetersiz beslenme yer alır. Bunlar insanların yeterli uyku alamamasının yollarından sadece birkaçıdır. Beyindeki kronik iltihaplanma, kronik stres ve kötü yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ortaya çıkar.
Sürekli yorgun hissediyorsanız, konsantre olamıyorsanız veya ruh halinizde dalgalanmalar varsa, uyku düzeninize bir kez daha bakmanın zamanı gelmiştir. Yeterince uyumak, genel olarak daha iyi hissetmenin ve daha net düşünmenin kritik bir yoludur ve bunamaya karşı koruma sağlar.
Öncelikle, rahatlatıcı bir uyku vakti rutini oluşturun. Örneğin, hafif bir müzik dinleyin veya kitap okuyun.
Uykuya elverişli bir ortam sağlayın: yatak odanız karanlık, serin ve sessiz olmalıdır. Kafein tüketiminizi azaltın, özellikle öğleden sonra. Yatmadan hemen önce ekran kullanmaktan kaçının.