Sağlık
Moderator
Yenidoğan bebek çetesiyle ilgili ilk ihbar, 27 Mart 2023'te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne CİMER üzerinden geldi. Peki 18 aylık süreçte neler yaşandı, soruşturma nasıl ilerledi? İşte yenidoğan bebek çetesi soruşturmasının 18 aylık kronolojisi...
CİMER üzerinden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne gelen ihbarın 21 Mayıs 2023'te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderilmesi üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şüphelilerin tespiti ve adresleri belirlenirken, mağdur ve tanıkların ifadeleri alındı. İlgili kurumlardan evrak ve bilgi istendi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce "Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu" kurulması istendi. Soruşturmada şüphelilerin adresini tespit eden savcılık düğmeye bastı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbu ve Tekirdağ'da kimlikleri belirlenen şüphelileri yakalamak için operasyon başlattı. Operasyonlarda toplam 47 kişi gözaltına alınırken, 22'si tutuklandı, ayrıca tanık ve mağdur ifadeleri alındı.
Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin faaliyeti askıya alındı.
Sağlık Bakanlığı Müfettişlerince hazırlanan uzman görüşü raporunda, çocuk hekimi yerine hemşirenin izlemine bırakılan yenidoğan bebeklerin yüzde 90'nın hayat haklarının ellerinden alındığı da raporda yer aldı.
Tutuklu şüphelilerin avukatı Aylin Arslantatar, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E.'yi aradı ve daha sonra odasına giderek hakkında suikast planlandığını, babasına ve annesine zarar verileceğini söyledi.
Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin faaliyeti askıya alındı.
Savcı Y.E. tarafından hazırlanan fezlekede, bebeklere yapılması gereken ancak yapılmayan tedavi ve bakım yöntemlerine yer verilerek, hastaya pasif ötenazi uygulandığı ve yenidoğan bebeklerin yüzde 90'nın hayat haklarının ellerinden alındığı vurgulandı.
Savcı Y.E.'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturmada, kimliği belirlenen şüpheliler gözaltına alındı.
Şüphelilerden 4'ü serbest bırakılırken, aralarında 2 avukatından da bulunduğu 8 zanlı Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edilirken, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 8 şüpheliden 5'inin tutuklanmasına, 3'ü hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, ölen bebek 'maktul', 5 kişi 'müşteki', Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü 'suçtan zarar gören', 19 hastane ve sağlık şirketi 'malen sorumlu', 47 kişi de 'şüpheli sıfatıyla yer aldı.
Şüpheli Fırat Sarı'nın elebaşısı olduğu iddia edilen suç örgünün bazı özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerini kiralayarak işletmesini devraldığı ve söz konusu hastanelerin tamamında doktorlar yerine hemşirelerin sağlık hizmeti sunduğu aktarıldı.