Sağlık
Moderator
Günümüzde pilav, çorba, makarna başta olmak üzere pek çok yemekte kullanılan bulyon, Dünya Sağlık Örgütü'nün yasaklı gıdalar listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Bulyonun içeriğindeki Monosodyum glutamat, Alzheimer ve obezite başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
Bulyonda yüksek miktarda bulunan Monosodyum glutamat, uzmanlar tarafından oldukça tehlikeli bir madde olarak nitelendiriliyor.
Bu nedenle düzenli bulyon tüketimi; anormal kalp atışı, nefes almada güçlük ve beyin sisi gibi ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.
Bulyonu, dünyanın en zararlı besinleri arasına sokan Monosodyum glutamat, merkezi sinir sistemine zarar vererek Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
Açılımı monosodyum gluatamat olan MSG, Çin tuzu olarak da biliniyor. MSG; doyma mekanizmasında bozukluk, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı ve insülinde artış gibi sayısız sağlık sorununa yol açabiliyor. Ayrıca böbrek ve karaciğerde tahribata yol açtığı da biliniyor. MSG içeren ürünler arasında; et bulyon, tavuk bulyon, cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba yer alıyor. Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından çok sakıncalı bulunuyor.