Sağlık
Moderator
Demir eksikliği vücudun hemoglobin üretmek için ihtiyaç duyduğu demirin vücutta yeterli miktarda olmaması durumu olarak tanımlanır. Yorgunluk, halsizlik, cilt solukluğu, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi demir eksikliğine bağlı olabilir. Demir eksiliğini önlemek ve vücuda demir vitamini yüklemek için besinlerin gücünden faydalanabilirsiniz. Bazı besinler demir bakımından çok zengindir ve vücut sağlığını korumanıza yardımcı olur.
Demir içeren besinleri yeterli miktarda tüketilmemesi vücutta demir eksiliğine yol açar. Demir eksiliği çeşitli belirtilerle kendini gösterir.
Demir eksikliğine bağlı aşırı yorgunluk ve halsizlik, cilt solukluğu, konsantre olmada güçlük, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Cilt rengi soluklaşır, üşüme ve nefes darlığına bile neden olabilir.
Demir eksikliği vücutta pek çok risk oluşturabilir. Vücutta yeterli miktarda demir bulunmadığındakırmızı kan hücrelerinde bulunan ve dokulara oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin üretimi yavaşlar. Bu durum sonucunda meydana gelen anemi demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır.
Kişide demir eksikliği saptandıysa bu durum kalp hastalıklarından bağışıklık düşüklüğüne kadar birçok soruna yol açabilir. Bağışıklık düştüğünde ise vücut enfeksiyonlarla mücadele etmek için gerektiği gücü kendinde bulamaz.
Demir eksikliğini önlemek için sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeniz önemlidir. Beslenme listenize demir zengini gıdaları eklemek vücudunuzun demir ihtiyacını karşılar.
Günlük demir ihtiyacı kişiden kişiye, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve demir eksikliği problemi yaşayıp yaşamamasına göre değişkenlik göstermektedir. Ancak sağlıklı bir bireyin yaşa ve cinsiyete göre günlük demir tüketimi şu şekilde olmalıdır.
0 ve 6 ay arası bebeklerde günlük 0.2 mg7 ve 12 ay arası bebeklerde günlük 11 mg1 ve 3 yaş arası çocuklarda günlük 9 mg9 ve 13 yaş arası çocuklarda günlük 8 mg14 ve 18 yaş arası erkeklerde günlük 11 mg14 ve 18 yaş arası kadınlarda günlük 15 mg19 ve 50 yaş arasındaki kadınlarda günlük 8 mg51 yaş üstü kadınlarda günlük 8 mg19 yaş üstü erkeklerde günlük 8 mgHamile kadınlarda günlük 27 mgEmziren kadınlarda günlük 9 mg
Kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri, meyveler, baklagiller, kuruyemişleri tahıllar, sebzeler ve özellikle yüksek oradan demir içeren ciğer bu eksiliği gidermenize yardımcı olur. İncir, kayısı ve kuru meyveler de yüksek demir oranıyla vücut için faydalı besinler arasında yer alır.
YUMURTAAnne sütünden sonra en faydalı proteinler arasında yer alan yumurta demir eksikliğini önlemek için tüketilebilir. Yumurtanın C vitamininden zengin maydanoz, tere, mandalina gibi besinlerle zenginleştirilmesi içerisindeki demir oranını artırıyor. Demir emilimini engelleyen çayın, yemekten sonra içilmesi gerekiyor.
Sığır eti, kuzu eti gibi kırmızı etler hem heme demir açısından zengindir.
Ispanak, pazı ve lahana gibi sebzeler demir açısından zengindir. Düzenli olarak ıspanak tüketmek vücuttaki demir emilimini artırabilir.
Özellikle karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağıdır. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.
Kuru erik, demir bakımından zengin bir meyvedir ve atıştırmalık olarak tüketilebilir. Kuru üzüm, demir açısından zengin bir meyve olup, kahvaltılarda veya tatlılarda kullanılabilir. Kivi, hem C vitamini hem de demir içerir ve demir emilimini artırabilir.
Ciğer, demir açısından zengin bir gıdadır. Demir, hemoglobinin yapısında önemli bir rol oynar ve vücutta oksijen taşımak için gereklidir.
Ayrıca, ciğer diğer besin maddeleri açısından da zengin olduğu için dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir. Ancak, fazla miktarda tüketiminde dikkatli olunmalıdır.