"Kendi işimi kurdum" | AB destekli proje Türkiye'de girişimciliği nasıl destekliyor

Finans

Moderator
ruPGEVo6LUmJxlRLxEbS4A.jpg

Kahvenin kahve çekirdeklerinden yapıldığını düşünüyorsanız, bir daha düşünün. Çünkü Gaziantep'te yaşayan Suriyeli Hala Mouslem hurma çekirdeğinden kahve üretiyor! Mouslem, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında Yerel Ortak Kullanım Tesisi Hibe Programı tarafından desteklenen Gaziantep Gastronomi Akademisi'nde eğitim aldı. Şimdi kahvesini sosyal medya üzerinden pazarlıyor.

“Babam eskiden otlar ve tohumlarla uğraşırdı. Ben de babamın yaptığı işi yapmaya karar verdim. Eğitimden sonra hurma çekirdeğinden kahve üreterek kendi işimi kurdum” diyor. Gaziantep'te yaşayan girişimci Diana Arour eskiden bir laboratuvarda çalışıyormuş:

"10 yıl önce Halep'ten buraya taşındım. Gaziantep Gastronomi Akademisi'nde yemek eğitimi aldım. Şimdi sosyal medya üzerinden bisküvi, tatlı ve yemek üretip satıyorum."

Gaziantep’ten yeni girişimciler

Tüm topluma fayda sağlayan beceriler Ev sahibi topluluk üyeleri de programdan doğrudan faydalanıyor. Gül Yavuz onlardan biri. Şöyle diyor: "Proje kapsamında girişimcilik, gıda, pazarlama ve e-ticaret konularında eğitim aldık. Glütensiz gıda üretip satıyorum.” Diğer faydalanıcı Dilek Özada ise şu ifadeleri kullanıyor:

"Gaziantep Gastronomi Akademisi'nde yemek eğitimi aldık. Projelerimize devam ediyoruz. Ben sosyal medya üzerinden ürettiğim ekşi sosları, salçayı ve pul biberi satıyorum." Gaziantep Gastronomi Akademisi, programın yararlanıcılarından biri olan Gaziantep Ticaret Odası tarafından 2022 yılında kuruldu. “Girişimcileri seçtik ve onlara eğitim verdik. Daha sonra kursu tamamlayanlara e-ticaret, fon kaynakları, hukuk, sağlık ve finans konularında danışmanlık hizmeti sağladık" diyor Gaziantep Ticaret Odası ENHANCER Proje Yöneticisi Mila Yıldırım.

Şanlıurfa’dan yeni girişimciler
“Ürettiğimi satıyorum” Programın diğer yararlanıcısı Şanlıurfa Viranşehir Belediyesi, yerel Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi'nde dikiş ve ayakkabıcılık eğitimi veriyor. Program sayesinde iş fikirlerini hayata geçiren girişimcilerden İlham Müslüm "Suriyeliyim ve 11 yıldır Viranşehir'de yaşıyorum. Dikiş, bilgisayar ve girişimcilik eğitimi aldım. Şimdi ürettiklerimi satıyorum" diyor. Dikiş eğitmeni Dilber Aydoğan, kursiyerlere üretim ve pazarlama konusunda yardımcı olmaktan memnun. Diğer dikiş eğitmeni Sultan Ülak ise şunları söylüyor: "Burada eğitim sistemi gerçekten çok iyi. Ürettiklerini satıyorlar."
Büyükelçi girişimcilerle

Ayakkabıcılık eğitmeni Murat Demirtaş ise şöyle diyor:

"Ben Viranşehir'de ayakkabıcılık yapıyorum. Bu projede 45 kursiyerim var. Kurslar faydalı çünkü kursun sonunda herkes bir meslek sahibi oluyor."

Herkes için yaşam standartlarını iyileştiriyor

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Batı Balkanlar ve Türkiye Ofisi Portföy Yöneticisi Pınar Yapanoğlu bu merkezlerin, Enhancer Projesi kapsamında 12 milyon avroluk hibe programı çerçevesinde girişimcilere eğitim verdiğini söylüyor.

Ekim 2023'te bu kursları ziyaret eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'a göre, "girişimcilerin desteklenmesi Türkiye'de geçim kaynaklarının ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi için çok önemli.” Şöyle devam ediyor Meyer-Landrut: “Birçok projeyi içeren ENHANCER programı için AB, 35 milyon avro katkıda bulundu." Girişimcilik Ekosistemi Kurum Hibe Programı ve Yerel Ortak Kullanım Tesisi Hibe Programı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Konya, Kayseri ve Hatay'da da yürütülen ENHANCER Projesi'nin bir parçası olarak Şanlıurfa ve Gaziantep'te uygulanıyor. Proje, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları ile iş birliği içinde yürütülmektedir. AB desteği ile 5 bin 500'den fazla kişi girişimcilik eğitimi aldı. Tüm yararlanıcıların dörtte biri Türklerden oluşuyor.
 
Geri
Üst