Son dakika... Bakan Tekin'den CNN Türk'te önemli açıklamalar

6aae343ffd15af693c1c1837.jpg

Milyonlarca öğrenci ve öğretmen için yeni eğitim yılı başladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde yeni dönem nasıl şekillenecek? Çocukların dijital dünyadaki güvenliği nasıl sağlanacak? Velilerin okullara girişinde yeni dönem mi başlıyor? İlkokullarda Türkçe ve matematik için yeni destek programı nasıl işleyecek? Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme sorununa çözüm geliyor mu? Hakan Çelik "Hafta Sonu"nda soruyor; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin canlı yayında cevaplıyor.

Bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şöyle;2026-2027 eğitim öğretim yılı bu hafta başı itibarıyla başladı. Ben bütün öğretmen arkadaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum. Gerçekten çok fedakarca çalışıyorlar ve çok yoğun bir mesai, emek ayırıyorlar. Biz de kendilerine bu süreçte yol arkadaşlığı yapmaya, ağabeylik, kardeşlik yapmaya çaba sarf ediyoruz. Bir aile ortamında birlikte Türkiye'nin eğitim yükünü kaldırabilecek işleri yapmaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize, ülkemize, milletimize hayırlı olsun inşallah.

Bizim yaptığımız işler ekonomiden savunmaya kadar her alanda toplumu yakından ilgilendiriyor. Toplumun kalkınması için, ülkenin kalkınması için, ekonomik refah düzeyinin yükselmesi açısından, toplumsal barış açısından gerçekten tüm Türkiye'yi etkileyen bir sektörün içerisindeyiz. Biz de bunun sorumluluğunda, bunun bilincinde hareket etmeye çaba sarf ediyoruz.

Dünyada bakın; bizler hepimiz zaten bütün dünyadaki bakanlıklar kendi eğitim öğretim sistemlerini mutlaka kendi yapıları içerisinde bir izleme, değerlendirme, denetleme inceleme süreçleri yaparlar. Nerede eksik yaptık, nerede yanlış yaptık, neyi tamamlamamız lazım bunun mücadelesini yaparlar. Bizim bakanlığımızda da bütün genel müdürlüklerde bir izleme ve değerlendirme daire başkanlığı var. Bütün etkinlikleri yıl boyunca izler, notlandırırlar. Onun dışında iç denetim birimimiz var, teftiş başkanlığımız var. Buralarla denetimler yapıyoruz. Strateji başkanlığımız üzerinden de bunları raporluyoruz. Fakat bu raporlamalar bizim kendi her ülkenin kendi iç sisteminde yaptığı değerlendirmeler. Bir de bunların dışında uluslararası geçerli olan farklı yapıların, farklı kuruluşların yaptığı değerlendirmeler var. Bunlardan bir tanesi de dünyada en yaygın kullanılan ve en güvenilir olduğu söylenen yapı OECD bünyesinde kurulmuş olan PISA çalışma grubu. Şimdi buralardaki göstergeler bizim açımızdan hem içeride oluşturduğumuz raporların ve analizlerin doğruluğunu, güvenirliğini test etmek açısından önemlidir. Hem de uluslararası arenada karnenizi görmeniz açısından önemli.

İsrail TV'sinde 'hedefli saldırı' itirafı! 'Türkiye dört çevreden kuşatıyor' paniği: 'Ateş çemberindeki boşluk'

"HER BÜTÇEDE BİZ BİRİNCİ SIRADAYDIK"

Derslik başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla 2002-2003 eğitim öğretim yılı için söyleyeyim, OECD ortalamalarının çok çok gerisindeydik. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla, bu rakamları çok değişik ortamlarda da verdiğim için rakama boğmak istemiyorum şimdi ancak öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla çok gerilerdeydik. Eğitimde teknolojinin kullanımı açısından öyle. PISA 2003 döngüsünde de biz 38 OECD üyesi ülke arasında ilk 30'un içerisinde yoktuk. Sayın Cumhurbaşkanımız 2001 yılında bu siyaset yolculuğuna çıkarken 'Bu ülkenin çocukları bu koşullarda eğitim almayı hak etmiyorlar. Çok daha nitelikli, dünya standartlarında bir pozisyonda eğitim almalıdır.' parametresinden hareketle 2002'den sonraki, yani 2003'le başlayan süreçte bütün bütçelerde en büyük kaynağı eğitime ayırdı. Bakın, 2002 bütçesinde eğitime ayrılan kaynak yüzde 7, yıllar içerisindeki rakamları söylemeyeyim, her bütçede biz birinci sıradaydık.

Yine birinci sıradayız. 2027'nin hazırlıklarını yapıyoruz şimdi. Büyük ihtimalle yine 2027 bütçesinde de birinci sırada olacağız. Şimdi bakın, sadece bu yılın bütçesi ki yıllar içerisinde daha fazla kaynak aktarıldığı yıllar da oldu, sadece bu yılki bütçeden aldığı pay 2002'nin 2 katı.

44 yıllık banka için kritik karar! BDDK faaliyet iznini iptal etti

Geri