Dünyadan Haberler
Moderator
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze’deki savaşın ardından Yemen’de savaşan Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarıyla bölgede başlayan kriz devam ediyor. ABD ve İngiltere’nin Husilere ait hedeflere gerçekleştirdikleri müdahalenin ardından, grubun bölgedeki hem savaş gemilerine hem de ticari gemilere yönelik eylemleri sürüyor.
Son olarak bölgede bir Amerikan savaş gemisinin dışında bir ticari gemi hedef alındı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz’de Amerikan savaş gemisi “USS Laboon”u hedef alan Husilere ait gemi savar seyir füzesinin düşürüldüğünü duyurdu. Füzenin ABD savaş uçaklarınca Hudeyde kenti açıklarında düşürüldüğü kaydedilen açıklamada, yaralanma ve maddi hasar yaşanmadığı bildirildi.
Öte yandan dün bir de ticari gemi hedef alındı.CENTCOM’dan yapılan başka bir açıklamada, Husilerin kontrolündeki bölgeden atılan balistik bir füzenin ABD konteyner gemisi “Gibraltar Eagle”ı vurduğu belirtildi. Geminin Marshall Adaları bayraklı olduğu açıklandı. Saldırıda geminin önemli bir hasara uğramadığı ve seyrine devam ettiği kaydedildi.
Yetkililer bölgedeki gemilere çok dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunurken, Kızıldeniz’deki kriz büyüyerek devam ediyor. Husilerin 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’deki saldırıları nedeniyle bölgedeki bazı nakliye yollarında operasyonlar askıya alınmıştı. Husi eylemleri, deniz nakliyesi güvenliğini tehdit ettiği için birçok küresel gemicilik şirketi, Kızıldeniz rotasındaki seferlerini durdurma kararı aldı. Durumla ilgili konuşan İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, geçen hafta Husileri hedef alan hava saldırısına ilişkin açıklamasında, “Görmezden gelmeyi tercih ettikleri uyarılarımızda daha net olamazdık. Artık yeter dedik. Sonuç olarak Husilere bir darbe indirildi” dedi. Dünyada savunma harcamalarının artmasıgerektiğini kaydeden Shapps, “5 yıl içinde Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore’nin de dahil olduğu birden fazla sahaya bakıyor olabiliriz. Kendinize sorun, bugün dünya genelinde yaşanan çatışmalara baktığınızda, bu sayının artması mı yoksa azalması mı daha olası? Sanırım hepimiz cevabı biliyoruz. Büyük olasılıkla artacak. Dolayısıyla, 2024 bir dönüm noktası olmalı” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Yemen’deki müdahalenin son çare olduğunu ifade ederken, “Gerektiği zaman güvenliğimizi korumak adına çekinmeyeceğiz” ifadesini kullandı. New York Times ile konuşan ABD’li yetkililere göre, operasyon Husilerin saldırı yeteneklerini yüzde 20 ila 30 oranında azalttı.
LNG sevkiyatı durdu
Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üreticilerinden olan Katar, Aden Körfezi üzerinden tankerleri göndermeyi durdurdu. Bloomberg’ün aktardığı habere göre, Kızıldeniz’in güney ucundaki geçide doğru ilerleyen Katar tarafından işletilen en az beş LNG gemisi Cuma gününden bu yana durduruldu. Katar, ABD’den sonra Avrupa’nın en büyük LNG tedarikçisi. Geçen yıl Batı Avrupa tüketiminin yaklaşık yüzde 13’ünü karşıladı.
İran, Erbil’deki ABD hedeflerini vurdu
Irak’ın Erbil kentinde birçok nokta, füze ve İHA’larla vuruldu.Saldırı sırasında, başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu ifade edildi. Patlamaların ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, bölgedeki “İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu” açıkladı.