Magazin
Moderator
ABD-İsrail-İran arasındaki şiddetli misilleme saldırıları devam ederken, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD Genelkurmay Bakanı Dan Caine Pentagon merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Hegseth, mevcut İran savaşıyla ilgili, "Biz bu savaşı hak etmedik; ancak Başkan Trump’ın hedefiyle bu savaşı bitiriyoruz. ABD’yi her zaman birinci öncelik gördüğü için, İran’ın kinini 47. yılında ortadan kaldırma kararı aldı. ABD’yi tehdit eden herkesi, nerede olurlarsa olsun, bulacağız ve ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.
‘REJİM DEĞİŞECEK VE DÜNYA DAHA İYİ BİR YER OLACAK’
Hegseth ayrıca şu ifadeleri kullandı: Şu anda Tahran’ın balistik füzeleri ve dronları tahammül edemeyeceğimiz bir durum oluşturuyor. İran, kafamıza potansiyel bir silah doğrultmuş durumda. ABD ve İsrail’e ölüm diyenler, ABD ve İsrail tarafından ölümle kavuşturuluyor. Rejim değişecek ve dünya daha iyi bir yer olacak. Bu sözde rejim değiştirme savaşı değildir; ancak rejim kesinlikle değişmiştir. Bugün kendi çaresizlikleri gün yüzüne çıkmış durumda. İran, otellere ve insanların konutlarına saldırıyor. Bu rejim, yıllardır korkak terörist yöntemleriyle bize mücadele etmeye çalıştı.
Barışçıl nükleer amaçlar kesinlikle yeraltına gizlenmek zorunda değil. Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen operasyonda dedik ki: Nükleer silahınız olmayacak. Şu anda daha kötü bir konuma gelmeye çalışıyorlar. Ben de oradaydım. Hedefimiz, İran’ın nükleer programını yok etmek.
‘KLİNİK BİR OPERASYON’
Klinik bir operasyon düzenliyoruz ve özür dilemeyi düşünmüyoruz. İran’ı zayıflatacağız. Bu savaşı, kendi insanımızı ve müttefiklerimizi korumak için gerçekleştiriyoruz. İran’ın savunma kuvvetleri akıllıca bir karar vermek zorunda. İki tarafta da büyük bir potansiyel var. Bütün basına söylemek istiyorum: Bu uzun bir savaş değil; bu Irak değil. Kararlılıkla adım atıyoruz.
‘ÖLÜMCÜL VE DURDURULAMAZ BİR SAVAŞ’
Donanmalarını yok ediyoruz ve İsrail’le birlikte çalışıyoruz. Çok minnettarız. Burada, şu anda güç kullanmamıza itiraz edenler var. Uluslararası kuruluşların yapamadığı çok büyük bir operasyon gerçekleştiriyoruz. Savaş cehennemdir ve bu her zaman böyle kalacak. ABD’nin en iyilerini kaybettik. Şunu unutmayın: Siz düşmanınızdan daha iyisiniz ve sürekli olarak savaşı sürdürmek zorundasınız. Ölümcül ve durdurulamaz bir savaş gerçekleştiriyoruz. Bunu sonuçlandıracağız. Trump’ın kararlarıyla bu savaş sonlanacak.
ABD Genelkurmay Bakanı Dan Caine: Görevlerini yerine getirirken hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerin ailelerine en derin taziyelerimi sunarım. Bu bir gecelik operasyon değil. CENTCOM ile ordu şu an zorlu bir iş çıkarıyor. 28 Şubat’ta ABD, tek bir amaçla birleşti ve düşmanla çatışmaya başladı. Donanma, deniz ve uzay piyadeleri… Koordine operasyonlarla, İsrail ile iş birliği yaparak çok büyük bir savaşa girdik. Her cepheden İran’ın kuvvetlerini yok etmek için çabalarımızı yürüttük. Bu, aylarca süren hazırlık sonucu gerçekleşti.
'KAYIPLARIMIZ ARTABİLİR'
Savaş Bakanlığı, caydırıcılıkları hazırlamakla son 1 aydır görevlendirildi. Bu hazırlık sayesinde ABD kuvvetleri doğru ve güvenli pozisyonda bekleyebildi. Yüzlerce farklı birlik buraya katıldı. Aynı zamanda istihbarat ağımız da büyük katkı sağladı. Kuvvetlerimiz faaliyetlerini sürdürüyor; daha fazla kayıp verme ihtimalimiz var. Bu operasyon, ordumuzun koordine şekilde harekete geçebilmesini gösterdi. Gerald Ford uçak gemisiyle Atlantik’e yeniden çıktı ve tüm ekip derin bir nefes aldı. Ulusal Muhafızlar da bize ABD’nin yedek güçlerinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.
Açık konuşmak gerekirse, askeri hedeflerin gerçekleşmesi biraz zaman alacaktır. Durumlar zorlu olacak ve ek zayiatlar vermeyi bekliyoruz. Operasyon başladığında bölgede yalnızca askerlerimiz bulunuyordu. Cuma günü Başkan Trump, ordumuza talimatı verdi ve operasyon başladı. Bölgede ordumuzun bütün birimleri harekete geçti. Hava ekipleri de son silahları yüklemeye başladı. Operasyon başlarken merkez komuta ile koordineli ilerledi. Gizli bir şekilde gidip sürpriz saldırı gerçekleştirdik. Düşmanın görmesini istediğimiz şey: hız ve şiddet.
İran’ın istihbaratını ortadan kaldırmak gerekiyordu çünkü İran’ın cevap vermesini istemiyorduk. Saat 09.40’ta gökyüzü aydınlandı ve uçaklar saldırıya başladı. İsrail savunma güçleri de saldırıya katıldı. Tomahawk füzeleri kullanıldı. Kullandığımız silahlar oldukça güçlüydü. İlk 24 saatte birden fazla hedef vuruldu. İlk aşamada hedef, komuta merkeziydi. Tüm telekomünikasyon altyapısı etkisiz hâle getirildi.
İlginizi Çekebilir
'NÜKLEER SİLAH ÜRETMEDEN ÖNCE YOK ETMEK İSTİYORUZ'
Pete Hegseth: Biz nükleer silah üretmeden önce onları yok etmek istiyoruz. Midnight Hammer gibi bir operasyon için alınabilecek hasarları göz önünde bulunduruyoruz. Şu anda uzun menzilli saldırı gücünü değerlendiriyoruz. Çok iyi hava savunmalarımız var; zaman zaman bazı füzeler bu savunmalardan kaçabiliyor. Onların da silahlarının çok güçlü olduğunu biliyoruz. Şu anda İran’da ABD piyadeleri yok, ancak neler yapabileceğimizi çok açmak istemiyoruz. Operasyon ne kadar sürmesi gerekiyorsa o kadar sürecek. Aptal olmayacağız ama cesur olacağız ve aylarca plan yaparak neler istediğimizi önceden belirleyeceğiz. Düşmana planlarımızı neden anlatalım ki? Biz kazanmak için savaşıyoruz ve belli başlı hedeflerimiz var.Bence İsrail harika bir iş çıkardı (Hamaney'in öldürülmesi hakkında).
'TRUMP'IN EMİRLERİNİ UYGULUYORUZ'
Dan Caine: Şu anda detay vermek istemiyorum; ancak olmak istediğimiz noktadayız. İstediğimiz asker miktarı bölgede bulunuyor. Nasıl ilerleyeceğimizi planlamak üzerine çalışıyoruz. İran’ın neler yapacağını anlamaya çalışıyoruz. 2–3–4 hafta sürecek…
Ne kadar süreceğine yönelik sorular soruyorsunuz, fakat biz Trump’ın emirlerini uyguluyoruz. Önümüzdeki fırsatları değerlendirmeye açığız. Ben Başkan’la birlikte geçtiğimiz 2 gün boyunca sürekli görüşmelerdeydim. Başkanın odağının nerede olduğunu çok iyi biliyorum.
Ayrıntılar geliyor...
İran-ABD savaşında Türkiye'den 5 maddelik plan! Şimdi ne olacak?
İran-ABD-İsrail geriliminde 10 maddede savaşın geleceği! En şaşırtıcı hamle