Dünya'ya yakın 15 bin şehir yok edici! 'Geceleri uyuyamıyorum'

Magazin

Moderator
699428260d5f87cad27095a9.jpg

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Dünya’ya yakın yörüngede hareket eden ve "şehir yok edici" olarak nitelendirilen binlerce orta büyüklükte asteroide karşı gezegenin yeterli savunma kapasitesine sahip olmadığını bildirdi.

The Sun'dan edinilen bilgilere göre NASA yöneticileri, çapı yaklaşık 140 metre ve üzeri olan yaklaşık 25 bin asteroid bulunduğunun tahmin edildiğini, bunların yalnızca yüzde 40’ının tespit edilebildiğini açıkladı. Yetkililer, yaklaşık 15 bin orta büyüklükte gökcisminin henüz saptanamadığını ve potansiyel risk oluşturduğunu belirtti.

6994282c0d5f87cad27095ab.jpg

ASTEROİDİN ÇARPMA İHTİMALİ

2022 yılında gerçekleştirilen Double Asteroid Redirection Test (DART) görevi, bir asteroidin yörüngesinin uzay aracı çarpmasıyla değiştirilebileceğini göstermişti. Görev kapsamında bir uzay aracı, Dimorphos adlı asteroide çarptırılarak yörüngesinde ölçülebilir bir sapma sağlanmış ve misyon başarılı kabul edilmişti.

Ancak DART görev lideri ve ABD’deki Johns Hopkins University bünyesinde görev yapan Dr. Nancy Chabot, benzer bir müdahale için hazır bekleyen bir sistem bulunmadığını söyledi.

'ENDİŞELİYİZ, HAZIR BİR SİSTEMİMİZ YOK'

Chabot, "Bu şehir yok edici asteroidler konusunda endişeliyiz. DART önemli bir gösterimdi ancak şu anda tehdit oluşması halinde hemen kullanabileceğimiz hazır bir sistemimiz yok" dedi.

Chabot, çapı 140 metre olan asteroidlerin yaklaşık yüzde 50’sinin yerinin bilinmediğini belirterek, "Şu an aktif biçimde bir asteroidi saptırabilecek durumda değiliz. Hazırlıklı olabiliriz ancak bunun için gerekli yatırımın yapıldığını görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Uzman, uzay ajanslarının savunma sistemlerini sürekli yüksek alarmda tutacak bütçeye sahip olmadığını da vurguladı.

6994284a0d5f87cad27095ad.jpg

'BENİ GECELERİ UYKUSUZ BIRAKIYOR'

NASA Genel Merkezi’nde Gezegen Savunma Sorumlusu olarak görev yapan Dr. Kelly Fast de en büyük endişeyi orta büyüklükteki asteroidlerin oluşturduğunu belirtti. Fast, Arizona’da düzenlenen American Association for the Advancement of Science (AAAS) konferansında yaptığı konuşmada, "Beni geceleri uykusuz bırakan, bilmediğimiz asteroidler" dedi.

Küçük gökcisimlerinin Dünya’ya sık sık çarptığını ancak ciddi tehdit oluşturmadığını belirten Fast, filmlerde konu edilen çok büyük asteroidlerin ise büyük ölçüde tespit edildiğini söyledi. Asıl riskin, küresel değil bölgesel ölçekte yıkıma yol açabilecek 140 metre ve üzeri asteroidlerden kaynaklandığını kaydetti.

NASA, bu kapsamda 2027 yılında "Surveyor" adlı yeni bir görev başlatmayı planlıyor. Misyonun, on yıl içinde çapı 140 metreden büyük asteroidlerin en az yüzde 90’ını tespit etmeyi hedeflediği bildirildi. Yetkililer, en gelişmiş teleskoplarla dahi bu gökcisimlerinin bulunmasının zaman aldığını ifade etti.

İran'dan ABD saldırısına karşı 4 aşamalı plan! Trump'ın gizli silahı 'casus canavar'
İsrail'de sırlarla dolu ölüm! Netanyahu'nun en yakınıydı: 'Soğukkanlılıkla katletti'

Geri