‘Bu zorlama Anayasa’ya aykırı’

Magazin

Moderator
698e52d69260115a9e5c6849.jpg

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Slovenya Ulusal Meclis Başkanı Urska Klakocar Zupancic ile Meclis’te bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Kurtulmuş özetle şunları söyledi:

‘Kayıtlara düşmüştür’

Anayasadan kaynaklanan bu işlemin yerine getirilmesini önlemeye kalkmak, hele hele bunu kürsü işgali gibi, yemin edecek bakanı yemin ettirmemek gibi cebri eskilerin tabiriyle, metazori gibi birtakım yöntemlerle önlemeye kalkmak asla ve asla demokrasinin içerisinde yoktur. Beğenmeyebilirsiniz, asla, ‘Benim görüşüme uymayan konuya zorla müdahale ederim, bunu yaptırmam’ diyemezsiniz. Bu, Anayasa’ya da, demokratik teamüllere de aykırıdır. Milletimiz sandıkta kararını vermiş, Sayın Cumhurbaşkanına, milletimizi belirli süre içerisinde yönetme yetkisini vermiştir. Cumhurbaşkanı bundan evvelki bakanları nasıl atadıysa, yeni göreve atanmış olan iki bakan arkadaşımız aynı prosedürler çerçevesinde Meclis’e gelmişler, yeminlerini etmişler ve işlem tamamlanmıştır. Bu zorlama TBMM’nin mehabetine yakışmamıştır. Anayasa’ya aykırı bir teşebbüs olarak kayıtlara düşmüştür.

‘Sistemli bir saldırıya uğradım’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM’de iki bakanın yemin töreninde çıkan kavgaya ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Bu süreçte sistemli bir saldırıya uğradım. Kamuoyunun vicdanına bırakıyorum ki Osman Gökçek ve Mahmut Tanal tek başlarına karşı karşıya kalsalar ne olacağını tahmin etmek zor değildir. Karşımızda çok sayıda kişiyle planlanmış bir müdahale vardı. Bu esnada beni tutanların da etkisiyle dengemi kaybetmem sonrasında çeşitli görüntüler ortaya çıkmıştır.”

‘Slovenyasessiz kalmadı’

İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından uygulanan soykırıma sessiz kalmayan ülkelerden birinin de Slovenya olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “İspanya, Norveç ve İrlanda ile birlikte Slovenya’nın yolunu açmış olduğu Filistin’i tanıma süreci, geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında 11 Batılı ülkenin daha Filistin devletini tanımasına vesile olmuştur. Özellikle mevkidaşım Zupancic’in Slovenya parlamentosunda Filistin devletinin tanınması oylaması sırasında göstermiş olduğu fevkalade güçlü liderlik dolayısıyla takdirlerimizi, tebriklerimizi ve teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

‘Gerçek barış değil’

Ülkesinin Türkiye’nin Suriye ile ilgili rolünü çok önemsediğini belirten Zupancic, uzun vadeli bir çözüm bulunması açısından Türkiye’nin Orta Doğu’daki barış süreci konusundaki taahhüdünü desteklediğini belirtti. İsrail’in Filistin’e devam eden saldırılarına ilişkin “Bu gerçek bir barış değil” ifadesini kullanan Zupancic, tek çözümün iki devletli çözüm olduğuna işaret etti. Zupancic, “Ancak bunun sağlanması için liderliğe ihtiyacımız var, liderlere ihtiyacımız var” diye konuştu.

Geri