Otomobil
Moderator
Evrin Güvendik / ANKARA - Raporda, Türkiye’nin yapay zekâ alanında genç nüfusu, stratejik coğrafi konumu, güçlü üniversite altyapısı ve savunma sanayi birikimi sayesinde küresel ölçekte öncü olma potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Bütüncül ve uzun vadeli yol haritası oluşturulması gerektiğine işaret edilen raporda, Türkiye’nin yapay zekâ yolculuğunda riskler, kazanımlar, tehditler ve fırsatlar ile zayıf ve güçlü yönleri ayrı başlıklar halinde mercek altına alındı. Güçlü yönlerinin başında “genç ve eğitimli nüfus”un geldiği belirtilirken, “Veri erişimindeki kısıtlamalar, insan kaynağı eksiklikleri, dijital altyapı yetersizlikleri ve mevzuata dayalı engeller” zayıf yönleri olarak sıralandı.
Tehditler ele alındı
Sağlık, eğitim, tarım ve savunma Türkiye’nin yapay zekâda öncü rol oynayabileceği alanlar olarak ifade edilirken, bu alanlara ilişkin tehditler de ele alındı. Sağlık sektöründe etik kaygılar, veri gizliliği ve siber güvenlik risklerinin güven sorununu artırdığı belirtildi. Eğitim sektörü konusunda “Öğrenci verilerinin mahremiyeti risk altında olup standart dışı dijital sistemlerin yaygınlığı uyumsuzluk yaratmaktadır” tespitine yer verildi. Savunma sanayi konusunda ise “Yapay zekâ teknolojilerinin asimetrik şekilde terör örgütleri tarafından kullanılma riski, ciddi güvenlik sorunları yaratmaktadır” denildi.
‘Yapay zekâ komisyonu kurulmalı’
Raporda yer verilen, Türkiye’nin yapay zekada yol haritası niteliği taşıyan önerilerden bazıları şöyle:
■ Türkiye’ye özgü Yapayâ Zek Kanunu çıkarılmalı, kanun kopya değil, ihtiyaç odaklı olmalı. Türkiye’nin, 2030’a kadar olan küresel öncü bir yapay zekâ aktörü olması vizyon olarak ortaya konulmalı
■ Sağlık, tarım, eğitim, adalet, dijital finans, savunma sanayii ve e-ticarette yapay zekâ uygulamaları geliştirilmeli, milli şampiyonların (Turcorn)sayısı artırılmalı
■ Türkçe dil modeli geliştirme çalışmaları hızlandırılmalı, Ulusal Dil Veri Seti Programı başlatılmalı
■ Türkiye Yapay Zekâ Kurumu ve TBMM’de Yapay Zeka İleri Teknolojiler ve Yenilik Komisyonu kurulmalı
■ İnsan iradesini manipüle eden, kişilere normalde gerçekleştiremeyecekleri eylemleri yaptıran yapay zekâ sistemlerinin yasaklanmasına yönelik düzenleme yapılmalı
■ Yapay zekânın olumsuz ve geri dönülemez etkilerine karşı çocukların korunması için önlemler alınmalı