Örtü altında yılda 9 milyon ton üretim

69754b45a77c1ee03e7af557.jpg

Meltem Güneş - İklim koşullarının tarımsal üretimi tehdit etmesi, hastalık, çevre kirliliği gibi doğal risklerin giderek artması üretimin kontrollü yapılmasını zorunlu kılarken, tüketicilerin yılın her mevsiminde kaliteli sebze ve meyve tüketme talepleri de örtü altı üretimin gelişmesini sağladı. Örtü altı üretim alanı yüzde 45 oranında artarak 776 bin dekara ulaştı.

Türkiye’de örtü altı işletmelerin yüzde 79’u yüksek sistem (cam ve plastik sera, yüksek tünel), yüzde 21’i ise alçak tünellerden oluşuyor. Bu üretim türü iklim koşullarının kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak ürünlerin yetişme döneminin uzatılmasına ya da mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağladığı için stratejik bir alan. Tarım ve Orman Bakanlığı, modern üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasıyla bitkisel üretime ivme kazandırmayı hedefliyor.

Yüzde 45 arttı

Bakanlık verilerine göre, 2002-2024 döneminde örtü altı üretimi yapılan alan yüzde 45 artışla 776 bin dekara yükseldi. Türkiye, örtü altı varlığı bakımından dünyada dördüncü, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de örtü altı üretim daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara kıyı şeridinde yoğunlaşırken, Antalya 316 bin dekarı aşan üretim alanıyla birinci sırada yer alıyor. Antalya’yı Mersin, Adana, Muğla, Burdur, İzmir, Aydın, Hatay, Bilecik, Eskişehir takip ediyor.

Üreticiye destek

Türkiye’de kurulan seralar büyük oranda devlet destekli kredi ve hibe destekleriyle yapılıyor. Üreticilere, yatırım ve üretim aşamasında destek, indirimli tarımsal kredi imkanları sunulurken, serada üretim yapmak isteyen kadın ve genç üreticilere ilave katsayı desteği de sunuluyor.

Üretimin yarısı domates

Örtü altı yetiştiricilik alanlarının yüzde 90’ı Antalya, Mersin, Adana, Muğla ve İzmir’de yer alırken, bu alanlarda yılda 9 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor. Bunun 8 milyon tonu sebze, 1 milyon tonu ise meyve. Ürün bazında bakıldığında domates 4,1 milyon tonla ilk sırada yer alıyor. Domatesi sırasıyla, hıyar, biber, karpuz, patlıcan takip ediyor. En fazla üretilen meyve türü ise muz. Muzu çilek takip ederken, üzüm, kayısı, erik ve şeftali üretimi de yapılıyor. Türkiye’nin domates, biber, hıyar, patlıcan, kabak ihracatının yüzde 85’i örtü altında yetiştirilen ürünlerden karşılanıyor.

Geri