Magazin
Moderator
KDP Başkanı Mesud Barzani, terörsüz Türkiye sürecinin ilk adımlarının atılmaya başlandığı dönemde, 16 Ocak 2025’te Erbil’de terör örgütü SDG’nin başı Ferhat Abdi Şahin’i (Mazlum Abdi) ağırladı. ABD, Fransa gibi ülkelerin de öncülük ettiği bu görüşmeye ilişkin Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Suriye’deki Kürt taraflarının yeni gelişmelerle ilgili nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği ve ortak bir duruş sergileyerek nasıl bir tutum belirlenebileceği üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Suriye’deki Kürt taraflarının, bir dış müdahale olmaksızın ve barışçıl yollarla kaderlerini belirlemeleri gerektiği, ortak bir duruş sergileyip, yeni Suriye yönetimleriyle anlaşmalar sağlamaları gerektiği vurgulandı” denildi. Abdi ise“Suriye’de Kürtlerin ulusal çıkarlarının korunması ve Kürtlere yönelik her türlü tehdide karşı ortak hareket edilmesi konusunda anlaştık” dedi.
İlginizi Çekebilir
‘Yalnız bırakmayacağız’
10 Mart Mutabakatı’nı eleştirip özerklik yanlısı bir tutup sergilyen Barzani, 2025 eylül ayında Paris’te verdiği röportajda ise Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgeyi her koşulda savunacaklarını ifade ederek, “Suriye’deki Arap aşiretlerine açıkça söyledim: Rojava’ya saldırırlarsa, tüm Peşmerge güçleri Kamışlı’ya giden yolu açacak ve ben de o Peşmergeler arasında olacağım... Rojava’yı asla yalnız bırakmayacağız” diye konuştu.
Erbil’de toplantı düzenledi
Barzani’nin, son gelişmelere paralel olarak Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayan Kürtlerin hamisi rolü oynama çabaları öne çıktı. Barzani, ABD’nin Suriye Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın son Şam ziyareti öncesinde Erbil’de toplantı düzenledi. Toplantıya, ABD’nin Erbil Başkonsolosu Wendy Green ile Suriye’deki ABD güçlerinin komutanı Kevin Lambert de katıldı. Toplantıda, Suriye Kürt Ulusal Konseyi Başkanı Muhammed İsmail ve SDG elebaşı Mazlum Abdi de yer aldı. Toplantının gündemi Suriye idi. Ancak toplantıda Abdi’nin sergilediği uzlaşmaz tutum, Barzani’nin SDG üzerindeki etkisinin olmadığını gösterdi.
‘PKK, Türkiye’nin müdahalesine bahane oluyor’
Barzani’nin son gelişmelere ilişkin açıklamasında ise “Rojava’daki kardeşlerimizin felaket ve sıkıntılarla karşılaşmaması için tüm çabamızı göstermeye devam ediyoruz” denilerek çatışmaların durdurulması, ateşkes ilan edilmesi ve sorunların diyalogla çözülmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Barzani kısa süre sonra verdiği röportajda ise, “PKK’nın Suriye’deki Kürtlerin kendi geleceklerine karar vermeleri hususunda onları rahat bırakma vakti gelmiştir. PKK artık Suriye’den çıkmalıdır. Varlıkları büyük bir sorun ve Türkiye’nin müdahale etmesine bahane oluyor. PKK’nın varlığı Suriye Kürtleri için bir yük oldu” dedi.