50 milyonu cinsel şiddete maruz kaldı

Haberler

Moderator
68e8278ab825a93f990078fc.jpg

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Son 30 yılda önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da kız çocukları hâlâ kendi yaşlarındaki erkek çocuklarına kıyasla daha fazla ev işi yükü, eğitim hakkının elinden alınması, çocuk evliliği riskleri ve şiddet tehditleriyle karşı karşıya.

İlerleme yavaş

UNICEF, UN Women tarafından yapılan raporlamalarda, çocuk yaşta evlilik oranının düştüğü, eğitim, sağlık hizmetlerine erişimin genişletildiği belirtilse de ilerlemenin yavaş olduğuna da dikkat çekiliyor. Raporlara göre, dünya genelinde hâlâ 122 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Her 10 ergen kız ve genç kadından 4’ü ortaöğretimi tamamlayamıyor. Kırsal kesimde yaşayan, yoksul veya dışlanmış topluluklardan gelen kız çocuklarının eğitimlerini tamamlama ihtimali daha da düşük.

Son 30 yılda ergen kızların ve genç kadınların okuryazarlık oranı önemli ölçüde arttı. Ancak bugün hâlâ yaklaşık 50 milyon ergen kız ve genç kadın basit bir cümleyi okuyup yazamıyor.

Beş çocuktan 1’i evli

Her yıl 12 milyon kız çocuğu, çocuk yaşta evlendirilerek eğitim, sağlık ve istihdam başta olmak üzere pek çok temel haktan yoksun bırakılıyor. 20-24 yaş arasındaki her 5 kadından 1’i çocuk yaşta evlendi. Çocuk yaşta evlenen her 3 kadından 1’i çocuk yaşta anne olurken, bugün hayatta olan 50 milyon kız çocuğu cinsel şiddete maruz bırakıldı. 2024 yılında, 676 milyon kadın ve kız çocuğu ölümcül çatışmaların çok yakınında hayatını sürdürmek zorunda kaldı. Bu durum onların eğitimlerinin kesintiye uğramasına, şiddete maruz bırakılmalarına ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin engellenmesine yol açtı.

Eşitlik şart

Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, sürdürülebilir kalkınmanın da anahtarlarından. UN Women- 2025 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Durum Raporu’nda ortaöğretimde geçirilen her ek yılın, bir kız çocuğunun potansiyel gelirini yüzde 10-20 oranında artıracağı belirtildi. Sosyal koruma, eğitim, yeşil ekonomi, işgücü piyasaları, inovasyon ve yönetişim alanlarında atılacak kapsamlı adımların da 2030’a kadar 52 milyon kadını ve kızı aşırı yoksulluktan kurtarabileceğine işaret edildi.

Geri