Ukrayna’ya asker gönderme gündemde

65de5f8ef974e2765d483eec.jpg

DIŞ HABERLER SERVİSİ -Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı ve ikinci yılını dolduran savaş devam ederken, son dönemde Avrupalı ülkeler arasında Ukrayna’ya desteğin artırılması için yeni bir girişim başlatılmış durumda. Fransa’nın öncülüğünde başlatılan girişimle, NATO’nun dahli olmayan bir yardım programı gündemde. Hatta bu girişimin Ukrayna’ya asker göndermeye dahi uzanabileceği ifade ediliyor.

Ukrayna ordusunun doğudaki cephe hattında gerileme yaşaması ve mühimmat sıkıntısından şikayet etmesi üzerine Fransa’nın başkenti Paris’te 27 ülkenin katılımıyla “Ukrayna’ya destek konferansı” gerçekleştirildi. Ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron konferansın ardından yaptığı konuşmada, “Rusya’nın yenilgisinin Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Rusya bu savaşı kazanamayacak. Tek saldırgan odur. Bu savaşı başlatan tek ülke odur” ifadelerini kullandı.

‘Avrupa’ vurgusu

Macron Avrupalı liderlerin konferansta Ukrayna’ya orta ve uzun menzilli füzeler ile bomba tedarik edilmesi amacıyla ‘koalisyon kurulması’ konusunda anlaştıklarını söyledi. Macron Batılı ülkeler arasında Ukrayna’ya asker gönderilmesi konusunda ise fikir birliği olmadığını, ancak hiçbir şeyin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın stratejisinde değişiklik olduğunu belirten Macron, “Daha fazla toprak ele geçirmeye çalışıyor ve gözü sadece Ukrayna’da değil, birçok başka ülkede, dolayısıyla Rusya daha büyük bir tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri bağlamında Ukrayna’ya desteğin devam edip etmeyeceği sorulan Macron, “Geleceğimizin ne olacağına karar vermek için ABD seçimlerinin sonucunu bekleyemeyiz. Tehlikede olan Avrupa’nın geleceğidir, dolayısıyla karar vermek Avrupalılara kalmıştır” dedi.

Çekinceler var

Konuyla ilgili Slovakya ve Çekya karşı duruşlarıyla dikkat çekti. Konferanstan önce Slovakya Başbakanı Robert Fico, çok sayıda NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkenin Ukrayna’ya asker göndermeyi düşündüğünü söylemişti. Fico, “Ukrayna’ya kendi birliklerini göndermeye hazırlanan ülkeler olduğunu doğrulayabilirim, ‘asla’ diyen ülkeler var, Slovakya da bunların arasında yer alıyor ve bu teklifin dikkate alınması gerektiğini söyleyen ülkeler de var” şeklinde konuştu. Çekya Başbakanı Petr Fiala ise, “Rusya’nın saldırganlığının ardından verdiğimiz desteği geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Başka yöntem veya yollar açmamıza gerek olmadığına inanıyorum” diyerek, ülkesinin Ukrayna’ya asker göndermeyi planlamadığını vurguladı. Polonya Başbakanı Donald Tusk da asker göndermeyi planlamadıklarını belirtti. Macron’un açıklamaları Fransa içinde de büyük tartışma yaratırken, muhalefet asker gönderme fikrine sert biçimde karşı çıktı.

NATO’dan bağımsız bir ‘Avrupa savunması’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un uzun yıllardır Avrupa ülkelerinin NATO’ya ‘bel bağlama’ durumundan kurtulmasına yönelik çabaları biliniyor. Bu bağlamda daha önce ‘Avrupa ordusu’ gibi kavramları gündeme getiren Macron, Avrupa’nın güvenliğinin sadece NATO’ya bırakılmaması görüşünde.

Son toplantıyla ilgili görüşleri sorulan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Associated Press’e yaptığı açıklamada, NATO’nun Ukrayna’ya birlik gönderme planının olmadığını söyledi. Stoltenberg, “NATO müttefikleri Ukrayna’ya benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor. Bunu 2014’ten beri yapıyoruz ve geniş çaplı işgalin ardından adımlarımızı hızlandırdık. Ancak NATO birliklerinin Ukrayna’da sahada savaşması yönünde herhangi bir plan yok” ifadelerini kullandı.

Kremlin: NATO ile savaş kaçınılmaz olur

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermesi durumunda Rusya ile NATO arasında doğrudan silahlı çatışma yaşanmasının kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Peskov, “Bu durumda mesele ihtimal değil, kaçınılmaz olacak. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz” dedi. Peskov, NATO ülkelerinin sonuçlarını “değerlendirmesi” ve bunun farkında olması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun çıkarlarına, en önemlisi de halklarının çıkarlarına uygun olup olmadığını sorgulamalılar” dedi. NATO ülkelerinin Ukrayna’ya asker gönderme ihtimalini tartışmasının “çok önemli yeni bir durum” olduğunu belirten Peskov, “Sayın Macron’un Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratma konusundaki tutumunu çok iyi biliyoruz” dedi.
 
Geri
Üst