Türkiye'nin Gastronomi şehri: Zengin mutfağıyla damakları tatlandırıyor

Haberler

Moderator
Türkiye'nin Gastronomi şehri: Zengin mutfağıyla damakları tatlandırıyor

Gastronomi şehri Gaziantep mutfağının birbirinden eşsiz lezzetli yemekleri ver tatlıları adeta damak çatlatıyor.

uWzuC1KTl02XzotAZGL6Bg.jpg

Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "fark oluşturan şehirler" ağına dahil edilen ve eşsiz lezzetlerinden dolayı Türkiye'nin "lezzet başkenti" olarak nitelendirilen Gaziantep'in yemek ve tatlıları hem damağa hem göze hitap ediyor. 2015 yılında Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak ilan edilmesiyle kentin eşsiz lezzetleri büyük ilgi görmeye başladı.
Za10P4X14EC0CDfUSCHj4g.jpg

Binlerce yıllık tarihiyle de ön planda olan lezzet durağı Gaziantep, Türkiye'nin gastronomi turizminde öne çıkan şehirler arasında yer almayı başardı.
WEfLor6_MES6gXNbqKedJQ.jpg

Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenen baklava başta olmak üzere tatlı çeşitleri, lezzetli yemekleri ve Antep fıstığı gibi lezzetleriyle mutfak kültürü açısından Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da en dikkat çeken şehirlerinden biri olan Gaziantep, coğrafi işaret tescilinde de lider şehirler arasında yer alıyor.
BxM3hWYMPUW82TPc7fHwRw.jpg

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 108 lezzetine coğrafi işaret tescil belgesi verilen Gaziantep'in ön plana çıkan lezzetleri arasında kelle paça, beyran, lahmacun, katmer, kebap çeşitleri ve baklava bulunuyor. Gaziantep'in birbirinden lezzetli yemekleri hem göze hem de mideye hitap ediyor.
TTuV1d2g70WSHdnnLX7oAA.jpg

Tatlı denilince akla gelen ilk lezzet olan Antep baklavasının yanı sıra katmer ve diğer tatlı çeşitlerinin hemen hemen her vakitte tercih ediliyor. Gaziantep halkının yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler de şehrin hemen hemen her cadde ve sokağında bulunan restoran ve baklavacılara gidip bu eşsiz lezzetleri tadabiliyor. Gaziantep'i gezmeye gelenler, kentin eşsiz lezzetlerini yemeden şehirden ayrılmıyor.
ONciX_iO6028MQLhRFYERA.jpg

Restoran işletmecisi Ahmet Çadır, zengin mutfağıyla damakları şenlendiren Gaziantep'in öne çıkan eşsiz lezzetlerinin tadına doyulmadığını söyledi. Gaziantep'in damakları tatlandıran lezzetlerinin hem damağa hem göze hitap ettiğini belirten Çadır, Gaziantep'in gastronomi alanında kendini dünyaya kanıtlayan bir şehir olduğunu vurguladı.
_8PVSQN2X0e_uhPaKvxg0A.jpg

Çadır, "Acısıyla, tatlısıyla, görsel şovlarıyla dünyada böyle Gaziantep gibi bir şehir yok. Yüzyıllardır bu yönüyle Gaziantep'in lezzetleri damakları tatlandırdığı gibi göz zevkini de doyuruyor. Bu anlamda da göz zevkini önde bulunduruyor. Yemeklerimizin hepsi tarihten gelen yemeklerdir. Yemeklerimizin hepsi 100-200 yıllıktır. Gaziantep'in yemekleriyle hem damağımız şenleniyor hem de gözümüz doyuyor. Gaziantep yokluktan gelen ve yoklukla yoğrulmuş bir şehir. Patlıcanın sapından bile yemek yapılan bir şehirde diğer ürünler ele geçtikten sonra türlü türlü yemekler yapılmış. Yüzyıllardır da bu lezzetlerimiz gelen misafirlere ikram ediliyor. Bu şehre başarı yoklukla geldi. Antep savunması döneminde zerdali çekirdeğinden yemek yapan bir şehirde, 6 bin 317 şehit verilen bir şehirde ve açlıkla kırılan bir şehirde şu an yüzlerce çeşit yemek var. Yemeklerde kendimizi geliştirip bugünlere gelmişiz" dedi.
EiFXwR_tVEOOzoAIqaTo0A.jpg

İstanbul'dan Gaziantep'e gelen vatandaşlardan Hakan Beykoz ise Gaziantep'in birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarını tatmadan kentten ayrılmadığını belirterek, "Gaziantep mutfağı çok yönlü bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı acısıyla, ekşisiyle ve tatlısıyla dünyada adından söz ettiren mutfak. Gaziantep insanı yemeği acıktığı için yemez, keyif almak için yer. Gaziantep'in sabah, öğle ve akşam lezzetleri ayrıdır. Acıdan tatlıya kadar Gaziantep mutfağında her türlü lezzet var. Annelerimizin evde yaptığı yemekler de dünya mutfağında yerini alan yemeklerdir. Sadece restoranlarda değil, bizim evlerimizde açık restorandır. Gaziantep'in bir bütünü mutfaktır" şeklinde konuştu.
 
Geri
Üst